Mestské časti ročne vynakladajú na svoje časopisy a televízne vysielanie milióny

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Len tri zo sedemnástich mestských častí nemajú ani vlastné noviny, niektoré však majú aj noviny aj televíziu. Pri zostavovaní rozpočtov patria tieto položky k tým, po ktorých poslanci pri skracovaní najradšej siahnu. Aký je vlastne skutočný stav? Podarilo sa nám získať odpovede z väčšiny mestských častí. Tri z nich - Čunovo, Jarovce a Záhorská Bystrica nemajú ani vlastné noviny, Rusovce ich vydávajú len sporadicky. V ďalších mestských častiach to vyzerá takto:

STARÉ MESTO

Odpoveď z miestneho úradu Staré Mesto sme do uzávierky nedostali, v schválenom rozpočte mestskej časti je však vyčlenených na dvojtýždenník Prešporské noviny vychádzajúci v náklade 30-tisíc výtlačkov 2,5 milióna (tlač a distribúcia), ďalšími výdavkami sú mzdy redakcie, ktorú tvoria zamestnanci miestneho úradu. Noviny teda ročne stoja každého Staromešťana po prirátaní mzdových nákladov viac ako 60,00 Sk. Na zriadenie lokálnej televízie vyčlenila mestská časť tento rok 5 miliónov korún, čo znamená na obyvateľa ročný výdavok 119,60 Sk.

RUŽINOV

Samospráva vydáva mesačník Ružinovské echo v náklade 53-tisíc kusov a v mestskej časti vysiela Televízia Ružinov. Spoločnosť TVR a RE dostáva ročne z rozpočtu miestnej časti 7,5 milióna korún, zamestnáva štyroch ľudí, ďalší pracujú pre médiá externe. TVR vysiela aj pre mestské časti, ktoré nemajú vlastnú televíziu. Ružinovské echo stojí ročne 1,5 milióna, čo znamená náklad na Ružinovčana za rok 21,42 Sk, na televíziu každý z nich prispieva 85,71 Sk.

PODUNAJSKÉ BISKUPICE

Mesačník Biskupické noviny s nákladom 9000 výtlačkov viaže na celý úväzok jednu osobu a na tvorbe sa podieľajú niektorí poslanci a pracovníci miestneho úradu ako redakčná rada. Ročne stojí mestskú časť 460-tisíc korún, jedného Biskupičana teda 23,00 Sk. Miestnu televíziu v Podunajských Biskupiciach nemajú, sú pokrytí signálom Televízie Ružinov a v budúcnosti by chceli do jej vysielania zaradiť vlastné bloky.

PETRŽALKA

Dvojtýždenník Petržalské noviny v náklade 46-tisíc kusov pre samosprávu vydáva aj doručuje spoločnosť M.R.K. za 3,750 milióna korún. Každý Petržalčan teda prispieva sumou 32,60 Sk. Petržalka vlastnú televíziu už nemá.

NOVÉ MESTO

Mesačník Hlas Nového Mesta distribuovaný v náklade 21 500 kusov do všetkých domácností subvencuje mestská časť sumou 938 420 korún, čo je na jedného Novomešťana suma 25,07 Sk. Televízia tu funguje dodávateľským spôsobom 9 rokov, pričom mestská časť na ňu prispieva ročne sumou 3,5 milióna, zvyšok (vyše 2 milióny) hradí dodávateľ Omega Plus. Program je sofistikovaný a TVNM získala už aj rad ocenení. Televízia stojí ročne každého Novomešťana 93,53 Sk.

KARLOVA VES

Náklady na mesačník Vestník Karlova Ves klesajú - vlani stál samosprávu 628-tisíc korún, čo bolo o desať percent menej ako v roku 2001, vlaňajšie náklady na miestnu televíziu boli 1,886 milióna korún, ale tieto výdavky poslanci v rozpočte na rok 2006 výrazne znížili - na 500-tisíc pre Vestník a 800-tisíc pre televíziu. Webovú stránku a televízne vysielanie si Karlova Ves zabezpečuje dodávateľsky, Vestník viaže jednu pracovníčku miestneho úradu, distribuujú ho brigádnici. Vestník bude teda Karlovešťana stáť tento rok 15,22 Sk, televízia 24,35 Sk.

LAMAČ

Vydáva mesačník Lamačan, ktorého tlač v roku 2005 stála 270-tisíc korún, odmena redaktora bola 81-tisíc. Symbolické odmeny dostávajú aj členovia redakčnej rady. Mesačník distribuujú do všetkých domácností, možno si ho však prečítať aj na webovej stránke Lamača. Tlačí sa do 4000 exemplárov, jeden Lamačan naň ročne prispeje sumou 51,36 Sk.

DÚBRAVKA

Dúbravské noviny vychádzajú mesačne v náklade 16 500 výtlačkov a od mestskej časti majú 1,3 milióna korún, čo znamená na jedného Dúbravčana 33,40 Sk. Dúbravská televízia, s. r. o., ktorej stopercentným vlastníkom je mestská časť, dostáva ročne z obecného rozpočtu 3 milióny korún, každý obyvateľ teda prispeje na jej prevádzku sumou 77,08 Sk.

DEVÍNSKA NOVÁ VES

Mestská časť vydáva v náklade 5000 kusov dvojtýždenník, ktorý ju stojí ročne 210-tisíc korún, televízna stanica DTV je stopercentnou dcérskou spoločnosťou mestskej časti a stojí ročne 2,7 milióna korún. Na noviny ročne prispieva každý Novovešťan cez obecný rozpočet sumou 12,35 Sk, na miestnu televíziu 158,82 Sk.

RAČA

Račiansky výber nie je víno, ale miestny mesačník s nákladom 9800 exemplárov, na ktorý vlani vyčlenila mestská časť 360-tisíc korún, v skutočnosti však spotreboval len 315-tisíc. Znamená to, že vlani na každého Račana pripadlo z nákladov na obecné noviny 14,55 Sk. V hospodárení s televíziou ešte nemajú skúsenosti, lebo začala vysielať len 3. februára tohto roku s tým, že poslanci jej priklepli na prevádzku pol milióna, čo predstavuje na jedného obyvateľa výdavok 23,10 Sk.

VAJNORY

Vajnorské noviny dosiaľ nemali elektronickú podobu, ale v súčasnosti už sú na internetovej stránke Vajnor umiestnené posledné dva ročníky. Mesačník vychádza jedenásty rok v náklade 1600 kusov a ročné výdavky na jeho výrobu predstavujú sumu okolo 180-tisíc Sk. Jedného občana vyjde vydávanie mesačníka 43,90 Sk.

VRAKUŇA

Mesačník Vrakunské listy vydáva obecná spoločnosť Vrakunská rozvojová, s. r. o., v náklade 7500 exemplárov. Mestská časť prispieva spoločnosti na vydávanie sumou 520-tisíc korún, čo znamená, že z obecného rozpočtu pripadne na jedného občana ročne výdavok na noviny 28,28 Sk.

DEVÍN

Podľa informácií z Miestneho úradu v Devíne okrem mzdy jedného pracovníka, ktorý autorsky pripravuje vydávanie 500 kusov mesačníka Devínčan, nestojí výroba periodika nič, pretože ju hradí nadácia zriadená na tento účel.

Páčil sa vám článok?