Petícia pomohla zastaviť výstavbu na Tranovského

6.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na rozdiel od mnohých iných petícii, tá proti výstavbe bytového domu na Tranovského ulici v bratislavskej Dúbravke bola úspešná.

Obyvatelia z okolia Tranovského a Cabanovej ulice v Dúbravke so znepokojením sledovali záujem investora o odkúpenie mestského pozemku a snahu o zástavbu medzi panelákmi, ktorá by podľa nich znehodnotila kvalitu bývania v jestvujúcom obytnom prostredí.

Petíciu, ktorú podpísalo 1712 občanov, odovzdali zástupcovia petičného výboru mestskej samospráve i miestnej samospráve v Dúbravke. Podporila ju väčšina obyvateľov bytových domov v širšom okolí dotknutého pozemku na uliciach Tranovského a Cabanova. Z celkového počtu podporovateľov petície má až 808 z nich trvalé bydlisko na týchto dvoch uliciach. Niektorí, ktorí petíciu takisto podporili, bývajú na týchto uliciach v podnájme. Medzi signatármi sú aj štrnásti poslanci miestneho alebo mestského zastupiteľstva.

Petičný výbor so zadosťučinením prijal záväzné stanovisko hlavného mesta, ktoré s výstavbou nesúhlasí, pretože odporuje územnému plánu. Petičný výbor sa obrátil na primátora Andreja Ďurkovského (KDH) a starostu Dúbravky Jána Sandtnera (nezávislý) s výzvou, aby do budúcnosti zabránili opakovaniu podobných pokusov investorov. Starostu Dúbravky vyzvali, aby inicioval vypracovanie územného plánu zóny, ktorý by v súlade s novým územným plánom Bratislavy ochránil životné prostredie a posledné zvyšky vnútornej sídliskovej zelene v oblasti ulíc Tranovského a Cabanova.

Podľa petičného výboru ide o jedno z mála miest v husto obývanej lokalite, umožňujúce svojou rozlohou a polohou aktívny oddych občanov, najmä detí. Jedna zo signatárok petície Sylvia Rýchla vtedy napísala: „Dajme našim voleným zástupcom, primátorovi, starostovi Dúbravky, mestským a miestnym poslancom najavo svoj názor na necitlivé a arogantné zahusťovanie Bratislavy. Náš nesúhlas s odpredajom posledných zelených štrbiniek v betónovej džungli do nenásytných developerských papŕč.“

(rob)

Páčil sa vám článok?