Vajnorskú pamiatkovú zónu nechcú

20.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Úplné zrušenie pamiatkovej zóny v mestskej časti iniciuje v týchto dňoch vajnorská samospráva. Pamiatková zóna vo Vajnoroch bola zúžená už od 1. decembra 2008 rozhodnutím ministerstva kultúry.

Celkovému zrušeniu musí predchádzať vyhlásenie ochranného pásma Národných kultúrnych pamiatok. Práve o toto vyhlásenie požiadalo vedenie mestskej časti Pamiatkový úrad SR. Ide o ochranné pásma rímsko-katolíckeho Kostola Sedembolestnej panny Márie a sv. Ladislava, plastiku sv. Floriána a ľudový dom na Roľníckej ulici č. 181 - 185.

Iniciatíva samosprávy je v súlade s odporúčaním Komisie pre posudzovanie pamiatkového fondu Pamiatkového úradu SR, ktorá odporúča spracovať návrh na vyhlásenie ochranného pásma jestvujúcich kultúrnych pamiatok. Následne by došlo k zrušenie vyhlásenia pamiatkovej zóny vo Vajnoroch.

Vajnorská samospráva uvádza, že zrušením pamiatkovej zóny by sa mnohým stavebníkom uľahčilo vybavovanie dokladov na prestavbu, rekonštrukciu stavieb, prípadne aj pre novostavby. Rozhodovanie by bolo výlučne v kompetencii samosprávy. Pre ochranné pásma Národných kultúrnych pamiatok bude platiť osobitný režim.

(brn)
Páčil sa vám článok?