Spory starostu s poslancami pokračujú

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch v Devíne opäť mimoriadne rokovalo miestne zastupiteľstvo. Poslanci polovážne hovoria, že ich počet do konca volebného obdobia vysoko prekročí číslo sto.

Vysoký počet zasadaní devínskych poslancov pramení z toho, že starosta Jozef Paczelt odmieta podpisovať ich uznesenia, na čo musia podľa rokovacieho poriadku reagovať opätovným hlasovaním, v ktorom potrebuje zastupiteľstvo dvojtretinovú väčšinu súhlasných hlasov. Napätie medzi starostom a miestnym zastupiteľstvom v obci má zjavne rastúci charakter, čo bráni spoločnému postupu pri oddlžovaní. Je však otázne, či sa v tomto smere niečo zmení po blížiacich sa voľbách - obec zasahuje aj apatia.

Trvalý spor starostu a núteného správcu Juraja Heribana s poslancami sa prejavil aj pri hodnotení nútenej správy. Nútený správca totiž o vývoji v Devíne informoval ministerstvo financií 13. januára, na rokovaní však nebol prítomný žiaden poslanec. Ako Bratislavské noviny informovala obyvateľka Devína, stalo sa tak na základe rozhodnutia starostu. J. Heriban povedal poslancom, že informáciu o závere rokovania na ministerstve dostane mestská časť z ministerstva listom. Informoval ich teda len ústne. Podľa nášho zdroja sa zameral len na kritiku práce miestneho zastupiteľstva a nezodpovedného prístupu poslancov k nútenej správe. Podľa núteného správcu zo záverov prijatých 13. januára na ministerstve vyplýva, že rezort požiada Najvyšší kontrolný úrad o kontrolu činnosti miestneho zastupiteľstva a hlavnej kontrolórky. J. Heriban informoval našu redakciu, že poslanci si do plánu na tento rok zaradili aj aktivity a náklady, ktoré sú v priamom rozpore s režimom nútenej správy a že sa v obci nič nekoná v prospech jej oddlženia.

Páčil sa vám článok?