Nové Mesto chce kúpiť budovu konskej železnice

29.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Predovšetkým na reprezentačné účely chce kúpiť budovu Prvej konskej železnice bratislavská mestská časť Nové Mesto. Vlastní ju súkromná spoločnosť. Podľa novomestskej tlačovej tajomníčky Alžbety Klesnilovej sa ráta s tým, že v budove by mohla byť aj sobášna sieň, ktorá je v Stredisku kultúry na Vajnorskej ulici.

Mestská časť Nové Mesto má v rozpočte na roky 2009 - 2011 na kúpu budovy Konskej železnice 1,1 milióna eur (35 miliónov Sk) a na kúpu pozemku objektu a priľahlého pozemku k nemu 265.551 eur (8 miliónov Sk). Stavbu by malo vlastniť Nové Mesto.

"Existujú však zámery, že budova by mohla slúžiť aj pre potreby mesta, vyššieho územného celku, prípadne súkromným firmám na ich vlastné podujatia, zrejme reprezentačného rázu, a takýmto spôsobom by sa podieľali na financovaní zariadenia, ktoré tu vznikne," uviedla pre TASR Klesnilová.

Zatiaľ neexistuje oficiálny dokument, ktorý by hovoril o investíciách do prípadnej rekonštrukcie, odpovedala na otázku, či mestská časť požiada európske fondy o peniaze na rekonštrukciu. Dodala, že určite tam budú potrebné nejaké úpravy, aj nové vybavenie, možno i dobovým nábytkom.

"Ako zdroj financovania sa uvádza aj Operačný program Bratislavský kraj, čo znamená, že mestská časť, ak sa kúpa uskutoční, sa bude uchádzať o príspevok z európskych fondov," uzavrela Klesnilová.

Budova Prvej konskej železnice je na súbehu bratislavských ulíc Krížna a Legionárska. Postavili ju v rokoch 1836-1840.

(tasr)

Páčil sa vám článok?