Petíciu proti koľaji odovzdajú na ministerstve

18.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Petíciu za zrušenie používania koľaje na odstavovanie cisterien, ktorá je blízko obytnej zóny, odovzdá v piatok o 10:30 h starosta mestskej časti Ján Mrva na Ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Petičná akcia sa končí dnes. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Vajnôr Ján Mlynár.

"Od začiatku akcie - 13. novembra sa zozbieralo takmer sedemsto podpisov ľudí, ktorí aj takýmto spôsobom dali najavo, že sa vo svojich domovoch chcú cítiť naozaj bezpečne. Koľaj, na ktorej sa odstavujú poškodené železničné vozne s nebezpečnými látkami im však takúto istotu nedáva,“ myslí si starosta. Zároveň dúfa, že ani ministerstvo ani Železnice SR nebudú k problému ľahostajní a príjmu také opatrenia, aby bola bezpečnosť ľudí zachovaná.

Problém sa vyhrotil 6. novembra 2008 večer, keď z odstavenej cisterny unikol nebezpečný etylénoxid a reálne boli ohrození viacerí obyvatelia Vajnôr. Zároveň podľa Mlynára vyšlo najavo, že podobné, i keď rozsahom menšie situácie, sa v tejto lokalite opakovali už v minulosti. Koľaj sa takto využíva už dlho. Predtým však v jej okolí bola neobývaná zóna a teda riziko ohrozenia zdravia a životov ľudí bolo takmer nulové.

Za posledné roky sa však situácia zmenila. Blízko trate vyrástli nové domy, v ktorých už teraz býva asi 500 ľudí. Plánovaná je ďalšia výstavba – dokonca tam majú vyrásť bytové domy, konštatuje Mlynár. Vajnorčania teraz petíciou bojujú za to, aby sa manipulácia s poškodenými cisternami s nebezpečným obsahom presunula do inej lokality, kde by prípadná nehoda nemohla ohroziť ľudí.

(sita)

Páčil sa vám článok?