Mestskí poslanci nesúhlasili s kúpou parčíka

20.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí mestskí poslanci dnes neodsúhlasili ani jednu zo štyroch alternatív kúpy parčíka na Belopotockého ulici v mestskej časti Staré Mesto od jeho vlastníka - súkromnej spoločnosti - Strabag-Zipp Development, s.r.o.

Pozemok so zeleňou má rozlohu 3413 štvorcových metrov a spoločnosť Strabag-Zipp Development, s.r.o., na ňom plánuje postaviť polyfunkčný objekt Apartmán Park.

Ako uviedol bezprostredne po hlasovaní námestník primátora Tomáš Korček, "pravdepodobne poslednou alternatívou je pokúsiť sa rokovať s investorom aspoň o zvýšení podielu zelene v rámci projektu, takže uskutočníme takéto rokovania". Rozhodovanie poslancov považuje za náročné. Mesto podľa neho rieši problém, ktorý nespôsobilo, pretože tento pozemok nevlastnilo, jeho majiteľom bola pôvodne štátna organizácia, tá ho predala fyzickej osobe, povedal pre TASR.

Poslanci nepodporili variant č.1 - kúpu pozemku s parkom za 160 miliónov Sk (5,311 milióna eur), rovnako ani druhú alternatívu - zámenu tohto pozemku za časti pozemkov v mestskej časti Petržalka s rozlohou asi 4950 m2 a približne 1620 m2 s tým, že mesto doplatí spoločnosti 135 miliónov Sk (4.481.179 eur). Neodsúhlasili ani ďalšie dva varianty, ktoré navrhol poslanec Ján Budaj.

Soňa Párnická z Občianskej iniciatívy za zachovanie životného prostredia v Starom Meste pred zasadnutím navrhla, aby poslanci nerokovali o tomto bode - majetkovoprávnom riešení parčíka. Pre TASR dnes povedala, že očakávala takýto priebeh hlasovania. "Mám pocit, akoby poslanci nechceli návrh stiahnuť, aby sa mohli vybúriť," uviedla.

Hlavné mesto má záujem zachovať park na Belopotockého ulici. V minulosti ponúklo investorovi na zámenu tri pozemky - na Panenskej, Jiráskovej a Svoradovej ulici, na čom sa však nedohodli. Spoločnosť uprednostnila finančné vyrovnanie, ponúkla mestu kúpu parčíka za 160 miliónov Sk (5,311 milióna eur).

Starosta mestskej časti Staré Mesto Andrej Petrek v rozprave uviedol, že stavebný úrad vydal územné rozhodnutie na stavbu a podľa územného plánu sa na pozemku dá stavať.

(tzasr)

Páčil sa vám článok?