Súkromný majiteľ žiada za pozemky veľa

18.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva mesta Bratislava nie je ochotná vykúpiť súkromné pozemky pod hradom Devín za peniaze, ktoré ponúka vlastník Roxy Invest, s.r.o. Podľa magistrátu je ponuka neakceptovateľná a mestská rada sa ňou nedávno odmietla zaoberať.

Mestská časť Devín má obrovské ťažkosti už niekoľko rokov a je v nútenej správe. Navyše sa pridružili aj problémy s parkoviskom pod hradom. Pozemky pod ním a prístupovú komunikáciu totiž vlastní súkromná firma, ktorá ich ponúka na predaj alebo prenájom. Podľa informácií magistrátu spoločnosť nadobudla pozemky od Družstva podielnikov.

„Od hlavného mesta žiada Roxy Invest za kúpu týchto pozemkov 15-tisíc korún za štvorcový meter, v celkovej sume 234 miliónov korún. To hlavné mesto nemôže akceptovať. Materiál s touto ponukou na základe diskusie členov mestskej rady bol stiahnutý z rokovania,“ uvádza sa v stanovisku mesta. Podľa magistrátu takáto situácia nepomáha turistickému ruchu, pretože hlavné mesto nebude investovať do zhodnocovania cudzieho majetku.

Mesto však má záujem dohodnúť sa s vlastníkmi (výmena pozemkov, možné rokovania s Ministerstvom kultúry SR a pod.) na reálnom riešení, najmä kvôli blízkosti národnej kultúrnej pamiatky - hradu Devín.

Podľa starostky Devína Ľubice Kolkovej (nezávislá), nútená správa nedovoľuje riešiť tento problém, ani odkúpiť pozemky. V tomto prípade ide podľa nej o využitie informácie, že komunikácia nebola zakreslená a vedená ako mestská komunikácia. K odkúpeniu pozemkov došlo napriek tomu, že budúci majitelia vedeli o existencii cesty, ktorá tam roky funguje a na jej opravu sa po povodniach použili aj verejné financie. „Sú vlastníkmi pôdy pod komunikáciou, ktorá nie je zapísaná ako komunikácia, ale roky sa užíva ako cesta, jazdí tam MHD, parkuje sa tam.“ konštatovala starostka.

(rob)

Páčil sa vám článok?