Nevyriešené vzťahy pre parkovisko pod hradom

8.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nevyriešené vzťahy sú medzi bratislavskou mestskou časťou Devín a súkromnou firmou. Tá vlastní pozemky pred národnou kultúrnou pamiatkou Devínsky hrad, ktoré sú verejne známe ako parkovisko.

Spoločnosť tvrdí, že doteraz nedostala od Devína odpoveď na ponuku prenájmu alebo kúpy týchto pozemkov. Ak mestská časť neoznámi v krátkom čase stanovisko, firma ochráni svoje vlastnícke práva k nim do dôsledkov.

Ako uviedla devínska starostka Ľubica Kolková, ide o záležitosť z minulého roka a mestská časť odpovedala spoločnosti Roxy Invest telefonicky. "O tom, že dostali odpoveď a vedeli, že sa to dostalo na magistrát, svedčí fakt, že rokovali s magistrátom. A do Mestskej rady bol predložený vo februári 2008 návrh na odkúpenie na základe ich ponuky," povedala.

Kolková odstúpila ponuku bratislavskému magistrátu v októbri 2007. Z bratislavskej Mestskej rady dňa 21. februára stiahli bod o ponuke z rokovania. Firma ponúkla odpredaj piatich pozemkov za 15.000 Sk (494,69 eura) za meter štvorcový. Podľa informácií z májového čísla lokálnych novín Devínčan podnikateľská komisia neodporučila kupovať pozemky, pretože išlo o veľké územie a táto cena je pre mesto neprijateľná. Pretože mestská časť Devín je v nútenej správe a nemá potrebné financie, tak ani neuvažuje o ďalšom postupe v tejto veci, konštatovala.

Stavebné pozemky, ktoré sú trochu ďalej od centra Devína, sa dnes ponúkajú za 10.000 Sk (329,79 eura) meter štvorcový bez sietí, nevidím dôvod, prečo by sme pozemky mali ponúkať za menej ako 10.000 Sk (329,79 eura), povedal k výške cenovej ponuky jeden z konateľov firmy Ondrej Hrnčiřík. Podľa jeho vyjadrenia bola spoločnosť k ponuke dotlačená. "Nebolo možné dohodnúť sa s mestskou časťou, aby sme dokázali na parkovisku vyberať parkovné a nejakým spôsobom financovať prevádzku tohto celého prostredia, ktoré tam je," uviedol Hrnčiřík. Na parkovisku sa v súčasnosti nevyberá parkovné, starostka s tým nesúhlasila, dodal.

Situácia okolo parkoviska je komplikovaná. Devín nemá kolaudačné rozhodnutie o tom, že parkovisko bolo ako stavba skolaudované, konštatovala Kolková. Ako uviedol Hrnčiřík, na liste vlastníctva firmy k pozemkom, ktorá nadobudli v roku 2005, nie sú uvedené žiadne ťarchy ako napríklad prechod cez pozemky pre verejnosť.

Devín je v nútenej správe od apríla 2005. Mestská časť pripravuje územný plán, lokalita parkoviska nie je podľa starostky určená na obytnú výstavbu.

(tasr)

Páčil sa vám článok?