Novela stavebného zákona je účelová

5.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Námestník bratislavského primátora pre územný rozvoj Tomáš Korček povedal, že novela stavebného zákona, ktorú prijal parlament 22. mája, je účelová a obmedzuje práva samosprávy ako orgánu územného plánovania.

Novela umožňuje investorom obísť zmenu územného plánu a vytvára priestor na pozemkové špekulácie, uviedol Korček. Ak sa investor dozvie dostatočne vopred, že plánovaná zmena v územnompláne bude v neprospech jeho zámeru, tak stačí, aby si podal pred účinnosťou zmeny územného plánu žiadosť o územné rozhodnutie. Takto bude možné podľa neho obísť napríklad zmenu využitia stavebného pozemku na zelenú plochu.

Prezident Ivan Gašparovič novelu ešte nepodpísal. "V prípade, že prezident túto novelu podpíše a stane sa účinnou, podľa môjho názoru už nič nezabráni investorovi, aby staval napríklad v parčíku na Belopotockého ulici v Bratislave," povedal Korček.

Stavebné konanie v hlavnom meste vykonávajú stavebné úrady mestských častí, magistrát dáva len záväzné stanovisko v zmysle stavebného zákona. Toto stanovisko však treba pripojiť k žiadosti o vydanie územného rozhodnutia na stavebný úrad. "Problémy v aplikačnej praxi sa budú týkať jednotlivých stavebných úradov," konštatoval s tým, že novela v podstate nehovorí nič o záväzných stanoviskách. V prípade, že prezident podpíše novelu a magistrát dostane konkrétne žiadosti od investorov o vydanie záväzného stanoviska, budeme musieť požiadať príslušné ministerstvo o metodické usmernenie, vysvetlil.

Podľa novely stavebného zákona poslancov Smeru-SD Renáty Zmajkovičovej a Mariána Kovačócyho si staviteľ bude môcť vybrať, či podkladom pre vydanie územného rozhodnutia bude územný plán obce v čase vydávania rozhodnutia alebo v čase podania návrhu. Tieto pravidlá majú platiť aj pre už začaté konania.

Bratislavské mestské časti majú rôzne názory na novelu stavebného zákona a na možné správanie sa investorov po tom, ako nadobudne právoplatnosť. Prezident SR Ivan Gašparovič ju ešte nepodpísal.

Podľa novely poslancov Smeru-SD Renáty Zmajkovičovej a Mariána Kovačócyho, ktorú parlament schválil 22. mája, si staviteľ bude môcť vybrať, či podkladom pre vydanie územného rozhodnutia bude územný plán obce v čase vydávania rozhodnutia alebo v čase podania návrhu. Tieto pravidlá majú platiť aj pre už začaté konania.

RUŽINOV: V Bratislave vydávajú stavebné úrady na mestských častiach územného rozhodnutia a stavebné povolenie. Starosta mestskej časti Ružinov Slavomír Drozd vyjadril presvedčenie, že investori nebudú zneužívať tento právny rámec, uviedol v reakcii pre TASR hovorca Ružinova Maroš Smolec. Ak by sa tak stalo, obec má vždy "páky" v územnom i stavebnom konaní stavbu regulovať. Mestská časť pripravuje viaceré územné plány zón. "Ružinov sa už však stretol s prípadom, keď sa investor vyjadril, že neudelením ÚR počas platnosti starého ÚP, kedy podával projekty, prišiel o nemalé investície a vzniká pre neho priestor na podanie žaloby na MČ. Túto situáciu sčasti novela rieši," vysvetlil.

RAČA: Hovorca mestskej časti Rača Martin Bartišek povedal, že v stavebnom konaní problémy nevzniknú, "prispôsobíme sa a naďalej budeme postupovať podľa zákona - nového".

STARÉ MESTO: Mestská časť Staré Mesto vníma problémy, ktoré investorom spôsobuje zmena územného plánu počas konania o umiestnení stavby alebo povoľovania stavby. Nemá výhrady, aby tieto konania boli ukončené v zmysle legislatívnej situácie pred prijatím zmeny v územno-plánovacej dokumentácii, ktorá mení podmienky výstavby. Určite by sa však nemalo nechať na vôli investora, či sa rozhodne pre starú alebo novú územno-plánovaciu dokumentáciu, zákon to musí presne definovať. "Už vôbec nesúhlasím s tým, aby išlo o retroaktívny proces, to je podľa mňa principiálne nesprávne a narobí to veľa problémov v dotknutom území," reagoval starosta centrálnej mestskej časti Andrej Petrek.

NOVÉ MESTO: Túto novelu považujú odborníci na miestnom úrade mestskej časti Nové Mesto za nesprávnu s prvkami retroaktivity. "Všetky územné rozhodnutia by sa mali naďalej vydávať výlučne podľa platného územného plánu obce alebo zóny, ktorý je miestnym zákonom," informovala novomestská hovorkyňa Alžbeta Klesnilová s tým, že novela by mohla v praxi spôsobiť veľa problémov. Bolo by totiž možné účelovo navrhovať umiestnenie stavieb počas obstarávania aktualizácie územného plánu. Po schválení územného plánu by mali navrhovatelia možnosť dožadovať sa rozhodovania podľa takého územného plánu, ktorý by im viac vyhovoval, avšak v rozpore s cieľmi a zámermi územného plánovania a záujmami chránenými osobitnými predpismi podľa platnej územno-plánovacej dokumentácie, vysvetlila.

PETRŽALKA: Výhrady k novele má mestská časť Petržalka. Ako povedal jej hovorca Ľubomír Andrassy, ak vstúpi novela do platnosti, bude investor vo výhodnejšej pozícii ako mestská časť. Ako problematický uviedol stavebný zámer Dolnozemská brána. V prípade, že prezident zákon podpíše, môže investor požiadať, aby sa jeho projekt posúdil podľa situácie pred úpravami v čistopise územného plánu mesta.

DEVÍN: Aj podľa predsedníčky stavebnej komisie miestneho zastupiteľstva mestskej časti Devín Šarloty Mrázikovej môže novela spôsobiť problémy. Takéto uzákonenie možnosti vyberu medzi starým a novým ÚP by bol vietor do plachiet investorov, v rozpore so záujmami obyvateľov, konštatovala.

(tasr)

Páčil sa vám článok?