Protimonopolný úrad preveruje zmluvu s BPS

4.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Protimonopolný úrad SR začal 26. mája správne konanie proti mestskej časti Staré Mesto za možné porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Konanie sa týka prenájmu parkovísk a parkovacích miest.

Podľa hovorkyne úradu Alexandry Bernáthovej, Protimonopolný úrad SR začal všeobecné vyšetrovanie koncom leta 2007 na základe podnetu mestskej časti Staré Mesto. Najskôr skúmal a porovnával systém parkovania v iných mestách. Napokon sa rozhodol z vlastnej iniciatívy začať správne konanie. Úrad má podľa A. Bernáthovej zákonnú lehotu šesť mesiacov, ktorá sa v komplikovaných prípadoch môže predĺžiť aj na 24 mesiacov. Úrad bude posudzovať, či Staré Mesto svojím konaním nezvýhodnilo určitých podnikateľov pri prenájme parkovísk a parkovacích miest na jej území.

Hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová uviedla, že správne konanie súvisí s uzatvorením nájomnej zmluvy medzi mestskou časťou a miestnym podnikom mestskej časti VEPOS na jednej strane a spoločnosťou Bratislavská parkovacia služba na druhej strane. Cieľom správneho konania je posúdenie tej časti nájomnej zmluvy, v ktorej sa hovorí o jej uzatvorení „na dobu určitú, od 1. júla 2006 do 30. júna 2026“.

Mestská časť Staré Mesto podľa informácií hovorkyne víta kroky Protimonopolného úradu SR. Práve mestská časť sa totiž v júli 2007 obrátila na tento úrad, a to v súvislosti s kontrolou, ktorú v mestskej časti urobil vo februári a marci 2007 Najvyšší kontrolný úrad. Ten poukázal na „výrazné narušenie hospodárskej súťaže medzi podnikateľskými subjektmi, ktoré vykonávajú identickú činnosť“ (poskytujú parkovacie služby).

Zástupcovia mestskej časti a členovia kontrolnej skupiny NKÚ sa zhodli v názore, že k tejto otázke je kompetentný vydať rozhodnutie len Protimonopolný úrad SR. Mestská časť ho preto požiadala o vydanie záväzného stanoviska v otázke, či bola výrazne narušená hospodárska súťaž tým, že bola prenajatá časť komunikácií III. a IV. triedy a parkovacích miest.

V máji 2005 na výjazdovom zasadnutí vo Vysokých Tatrách poslanci vtedajšieho miestneho zastupiteľstva mestskej časti Staré Mesto schválili návrh starostu na prenájom parkovacích miest v Starom Meste. Predmetom nájomnej zmluvy s Bratislavskou parkovacou službou bolo 2366 parkovacích miest v centre mesta.

Podmienky, za akých mestská časť tieto parkovacie miesta prenajala, vyvolali rad pochybností o efektívnom nakladaní s obecným majetkom. Zarážajúce bolo predovšetkým uzatvorenie zmluvy na také dlhé obdobie. Okrem toho obsahuje diskutabilné ustanovenie, podľa ktorého sa zmluvné strany zaväzujú, že sa počas platnosti tejto zmluvy zdržia konania, ktoré by malo za následok ukončenie jej platnosti.

(rob)

Páčil sa vám článok?