Úrad prešetruje prenájom parkovacích miest

30.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Protimonopolný úrad SR začal správne konanie voči bratislavskej mestskej časti Staré Mesto za možné porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Mestská časť považuje toto prešetrovanie za odôvodnené, pričom práve Staré Mesto ešte vlani toto konanie iniciovalo.

Potvrdila to staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová s tým, že správne konanie súvisí s uzatvorením nájomnej zmluvy medzi mestskou časťou a jej miestnym podnikom VEPOS na jednej strane a Bratislavskou parkovacou službou, s.r.o., (BPS) na strane druhej. Protimonopolný úrad má prešetriť trvanie zmluvy, ktorá bola uzavretá až do 30. júna 2026. Zmluvu podpísalo ešte bývalé vedenie Starého Mesta.

Ako Kopřivová ďalej konštatovala, začiatkom roka sa uskutočnila previerka Najvyššieho kontrolného úradu, ktorej zástupcovia poukázali na "výrazné narušenie hospodárskej súťaže medzi podnikateľskými subjektmi, ktoré vykonávajú identickú činnosť". Teda že miestny podnik Vepos poskytuje za výhodné podmienky parkovacie služby ďalej - spoločnosti BPS. Ide podľa nej len o zónu s obmedzeným státím, teda tej časti Starého Mesta, kde má BPS prenajaté časti komunikácií III. a IV. kategórie, na ktorých zriadila parkovacie boxy. Tých by malo byť okolo 3 000 až 3 200.

"Zástupcovia mestskej časti a členovia kontrolnej skupiny Najvyššieho kontrolného úradu sa však zhodli v názore, že k tejto otázke je kompetentný vydať meritórne rozhodnutie len Protimonopolný úrad. Mestská časť ho preto požiadala o vydanie záväzného stanoviska v otázke, či bola výrazne narušená hospodárska súťaž tým, že bola prenajatá časť komunikácií III. a IV. triedy a parkovacích miest," spresnila.

Protimonopolný úrad podľa Kopřivovej oznámil mestskej časti vlani v júli, že jej žiadosťou sa bude zaoberať ako podnetom. "Nazdávame sa preto, že súčasné správne konanie je reakciou na minuloročnú žiadosť Starého Mesta adresovanú Protimonopolnému úradu," dodala.

(sita)

Páčil sa vám článok?