Mesto a mestské časti sa dohodli na prevode majetku

21.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Starostovia bratislavských mestských častí a primátor Andrej Ďurkovský dnes urobili ďalší krok k spoločnej novele zákona o hlavnom meste. Dohodli sa na spornom bode prevodu majetku z mesta na mestské časti.

Mestské časti by tak nakoniec mohli získať majetok, do ktorého investujú peniaze pri rekonštrukciách či údržbe. "Týka sa to budov, ktoré boli zverené v súvislosti s prechodom kompetencií štátu na samosprávu. Teraz napríklad príde renovácia tepelných zdrojov v školách či budovách, kde sídlime," uviedol pre agentúru SITA predseda Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislava a novomestský starosta Richard Frimmel. Starostovia sa s primátorom dohodli aj na radikálnom znížení počtu poslancov na mestskom i v miestnych zastupiteľstvách. Novelu by chceli predložiť do parlamentu v júni.

Rokovanie však neprinieslo posun v prípade ďalšieho sporného bodu, ktorým je výber dane z nehnuteľnosti. Primátor nemieni ustúpiť od súčasného centrálneho vyberania dane, návrh starostov považuje za nemysliteľný. "V súčasnom systéme sa preukazuje vyššia efektivita. Z našej skúsenosti vyplýva, že je lepšie, keď si občania môžu vybaviť celú agendu na jednom mieste," povedal Ďurkovský.

Primátor zároveň predložil materiál, ktorý spomínanú efektivitu deklaruje. Dokumentom by sa mali starostovia zaoberať na najbližšom zasadnutí združenia. "Loptička je na našej strane. Ak by sme v tomto prípade ustúpili my, môžem na 90 % povedať, že dôjde k dohode medzi nami a primátorom," konštatoval Frimmel. Dodal, že doriešiť musia aj percentuálne rozdelenie peňazí pri predaji mestského majetku zvereného mestským častiam.

(sita)

Páčil sa vám článok?