Čo keby sme všetci prestali platiť dane?

15.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Úplne s vami súhlasím, pokiaľ ide o tému, ktorej ste sa venovali. Navyše sa mi však žiada dodať, že doplácame aj na - a teraz si môžeme vybrať - nekompetentnosť, benevolentnosť, nezáujem, úzky a sebecký záujem, atď. niektorých (samozrejme, že nie absolútne všetkých) pracovníkov stavebných úradov hl. m. SR Bratislavy a jednotlivých mestských častí.

A myslím tým najmä tých pracovníkov, ktorí do posledného volebného obdobia v uvedených inštitúciách udeľovali stavebné povolenia (niekde zostali na svojich postoch dodnes). Čo sa týka najmä prazvláštnych stavebných povolení, to sa stihlo „poriešiť „do posledných komunálnych volieb v Bratislave. Až teraz však vidíme, aké obludné veci „stavebníci“ na príslušných úradoch schválili. Napr. aj v Karlovej Vsi a na Dlhých dieloch. Nehovoriac o ostatných mestských častiach i o samotnom magistráte. Pritom neďaleko máme Viedeň, kde si dávajú veľký pozor na porušovanie dohodnutých pravidiel a naozaj dbajú o dobro občana - obyvateľa mesta.

Často sa naši starostovia, primátor a poslanci hrdia tým, aké majú čulé styky s týmto mestom. Žiaľ, najmä v stavebných konaniach postupujú tak, akoby žili niekde pánubohu za chrbtom a o nejakých slušných postojoch k občanom, k prírode, architektúre mesta a pod. nemali ani poňatia. Ako to, že si neosvojili prax, ktorá je typická pre Viedeň? Predovšetkým je to záujem občanov, z daní ktorých ste, vážení, platení - a až ďaleko potom je záujem dravých investorov. Naši „radní“ to však robia opačne.

Čo by sa stalo, keby sme my obyvatelia, na ktorých sa zreteľ neberie - prestali, ale kompletne všetci - platiť dane? To by bol cirkus! No ak naše peniaze niekto znevažuje, neefektívne s nimi narába a rozhoduje v neprospech väčšiny, bude asi potrebné pristúpiť naozaj k takým radikálnym postupom. Inak sa veci v prospech občana nepohnú. Skôr sa zadusíme v neútešnej betónovej a tehlovej džungli a v predimenzovanej doprave. Ozaj, milí Bratislavčania, všimli ste si, že sa pomaly, ale iste náš Dunaj, naša pýcha začína strácať za megastavbami? No a to, čo sme vždy tak milovali - pohľad na voľne plynúcu rieku a jej príjemný pach, ktorý bolo cítiť v celom meste - sa nám stráca za opachami a v smrade predimenzovanej doprave. Človeku i prírode je z toho veľmi smutno.

Nataša Repková, Bratislava
LIST ČITATEĽA
AD: PREČO MÁME PLATIŤ AJ ZA LENIVOSŤ INÝCH (BN 17/2008)

Páčil sa vám článok?