Zmluva je nelegálna, centrum sa musí vysťahovať

30.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zmluva uzatvorená s materským centrom Ráčik, ktoré sídli na Peknej ceste v bratislavskej mestskej časti Rača, je protizákonná, povedal račiansky starosta Ján Zvonár na utorkovom zasadaní zastupiteľstva.

Ako ďalej uviedol, s takou zmluvou nemôže súhlasiť, ani sa pod ňu nepodpíše, pretože by sa tým dopustil priestupku, respektíve trestného činu. "Zo záverov kontrolóra vyplynulo, že materské centrum nemôže existovať v priestoroch na Peknej ceste. Bolo tu spomenutých niekoľko veľmi podstatných dôvodov a nikto ma neprinúti podpísať protizákonnú zmluvu. Nejde o moje stanovisko či názor, mne to nedovoľujú predpisy a zákon, aby tam materské centrum ostalo," zdôvodnil.

Zvonár tiež povedal, že centrum sa buď prispôsobí podmienkam, ktoré mu môže mestská čsť poskytnúť, alebo si svoju činnosť zabezpečí vo vlastnej réžií. "Centru sme ponúkli niekoľko alternatív, doteraz však všetky jeho vyjadrenia boli negatívne. Trvali na tom, že ostanú v priestoroch na Peknej ceste," uviedol Zvonár a zároveň doplnil, že v prípade, ak sa Materské centrum Ráčik nebude chcieť vysťahovať, rozhodne o tom súd. Jednou z alternatív, kam by sa malo materské centrum presťahovať je kultúrne stredisko na Žarnovickej ulici.

Miestni poslanci sa na rokovaní zaoberali petíciou na zachovanie materského centra, pričom zobrali na vedomie správu a závery, ktoré urobil kontrolór zo šetrenia petície. Podľa zistenia miestneho kontrolóra Vladimíra Medlena sú priestory, v ktorých sa nachádza materské centrum, vedené ako nebytový priestor a sú určené na obchod. Keďže sa tu uskutočňuje výchovno-vzdelávacia činnosť, porušuje sa tým podľa neho ustanovenie stavebného zákona, pretože priestory sa nevyužívajú na uvedený účel. Z hľadiska bezpečnosti, zdravia, hygieny a požiarnej bezpečnosti nepovažuje priestory za spôsobilé na užívanie.

Centrum je tiež zapísané ako občianske združenie na Ministerstve vnútra SR, teda mestská časť  nie je jej zriaďovateľom, preto ani nemôže rozhodnúť o zrušení centra. Medlen ďalej konštatoval, že nájomná zmluva medzi mestskou časťou a materským centrom je podpísaná v rozpore s právnymi predpismi, napríklad neobsahuje presnú špecifikáciu prenajímaných priestorov. "Zmluva by mala obsahovať predmet a účel nájmu, výšku a splatnosť nájomného a spôsob jeho platenia. Ak tieto požadované náležitosti nemá, je neplatná. Samotná zmluva s MC obsahuje len výšku nájomného, nie splatnosť, ani spôsob platenia. Preto možno predpokladať, že zmluva je neplatná. O platnosti alebo neplatnosti môže rozhodnúť súd," spresnil.

Vzhľadom na dlhotrvajúci spor Materské centrum Ráčik s račianskym miestnym úradom o priestory na Peknej ceste navrhlo centrum miestnej samospráve riešenie na opätovné obnovenie svojich aktivít pre verejnosť. "Máme záujem prenajať súčasné priestory a susediace priestory, aby bol celý nebytový priestor určený na prevádzku centra," vystúpila štatutárna zástupkyňa materského centra Lenka Plavuchová. Novovzniknuté priestory by si mestská časť podľa nej upravila a zrekonštruovala vo vlastnej réžií na multifunkčnú miestnosť, ktorá by slúžila na vzdelávacie, pohybové a tvorivé aktivity, tiež by zriadili spoločné priestory ako chodby, WC či pivnicu. Vzhľadom na charakter svojich aktivít si uvedomujú, že nie sú schopní platiť za prenájom týchto priestorov komerčný nájom, ale sú si vedomí vysokej hodnoty a nefinančného prínosu centra pre obyvateľov Rače. "Našou snahou je rozšíriť našu činnosť aj o aktivity pre staršie deti, od šesť do desať rokov, a postupne obohacovať program o také aktivity, ktoré by otvorili naše priestory pre všetkých občanov mestskej časti," vysvetlila Plavuchová.

Poslankyňa Milada Dobrotková, ktorá podporila činnosť centra, v diskusii povedala, že si uvedomuje nedokonalosť zmluvy. "Ak to robia ako dobrovoľníci, je to záslužná činnosť, ktorú by mali poslanci podporovať. Ak takéto centrum v našej mestskej časti potrebujeme, vytvorme im podmienky na to, aby mohli takúto činnosť vykonávať," uviedla. Jozef Bratina súhlasí s podporovaním takejto aktivity, no myslí si, že by im mali vytvoriť také priestory, ktoré budú spĺňať všetky opatrenia. Dobrotková po viac ako hodinovej diskusii navrhla dve uznesenia. V prvom išlo o vyjadrenie podpory miestneho zastupiteľstva dobrovoľným aktivitám zameraným na znevýhodnené skupiny obyvateľov, tento návrh poslanci schválili. Druhý návrh uznesenia, teda odporúčanie miestneho zastupiteľstva starostovi, aby uzavrel zmluvu o nájme nebytových priestorov pre činnosť občianskeho združenia Materské centrum Ráčik, poslanci nepodporili.

(sita)

Páčil sa vám článok?