Devín má dlhy na dvadsaťšesť rokov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Devín by potrebovala na splatenie záväzkov narobených v predchádzajúcich volebných obdobiach dvadsaťšesťnásobok súčasných ročných príjmov.

Hoci podľa stanoviska núteného správcu Juraja Heribana za rozpočtové roky 2003 a 2004 obec už dosiahla v hospodárení istý prebytok, ide spolu len o necelé dva milióny, pričom emisia 25 platných zmeniek predstavovala hodnotu 788 miliónov. Pozoruhodné však je, že v rokoch 1997 až 2000 pribudli na bežných účtoch mestskej časti peniaze za časť zmeniek. Ide presne o 250 772 728 korún, pričom mimo účtov mestskej časti bolo uhradených 11 zmeniek v hodnote 487 184 813 korún. Stanovisko sa tiež pozastavuje nad tým, že na vlastný nehnuteľný majetok Devína bolo vytvorené niekoľkonásobné záložné právo. Nútený správca ďalej uvádza, že každoročne v obci dochádzalo ku skresľovaniu rozpočtových príjmov a výdavkov a poslanci majú k riešeniu problémov obce len formálny prístup.

V danej chvíli, aby sa čo i len čiastočne znížilo zadlženie Devína, bude nevyhnutné odpredať časť zverených magistrátnych pozemkov. „Je zrejmé, že predávanie zvereného majetku je neperspektívne riešenie, ale v danej situácii, žiaľ, inú cestu mestská časť nemá,“ povedal Bratislavským novinám J. Heriban. Dodal tiež, že poslanci sa stavajú k rokovaniam o chúlostivých bodoch vyhýbavo, sťahujú ich z rokovania, prípadne ani neprídu, čím sa opäť rokovanie oddiali. Nútený správca sa tiež vyslovil, že samospráve je nepríjemné, keď sa o veci verejne hovorí pred voličmi. Aj preto sa správca rozhodol zverejniť najdôležitejšie údaje o vzniku a vývoji ťaživej situácie Devína na internete. Nájdete ich na adrese www.devin.sk.

Páčil sa vám článok?