Petržalka má konečne rozpočet na rok 2008

5.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Petržalka má konečne rozpočet na rok 2008. Poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva rozhodli, že najväčšia bratislavská mestská časť bude v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom na príjmovej i výdavkovej strane v celkovej sume viac ako 664,5 milióna korún.

Petržalsky starosta Milan Ftáčnik označil prijatý rozpočet za podstatne pozitívnejší ako rozpočet na rok 2007. "Petržalka prestáva žiť na dlh, bežné príjmy postačia na pokrytie bežných výdavkov. Nemusíme používať peniaze z rezervného fondu ako po minulé roky, kedy sme si vlastne prejedali budúcnosť," povedal starosta počas svojho vystúpenia na začiatku rozpravy o rozpočte.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ivety Plšekovej nie je tohtoročný rozpočet úplne ideálny, pretože sa nepodarí napĺňať všetky schválené priority mestskej časti. Vyzdvihla však snahu zapracovať do materiálu čo najviac požiadaviek zo strany poslancov, občanov a organizácií. Niektorí poslanci sa však vyjadrili, že hoci rozpočet nie je najhorší, mala by sa mestská časť naučiť v niektorých oblastiach rozpočtu šetriť.

Starosta Milan Ftáčnik zároveň vyzdvihol skutočnosť, že sa do rozpočtu dostala možnosť financovania šiestich priorít mestskej časti. Na revitalizáciu časti detských ihrísk má Petržalka vyčlenených 6,1 milióna korún, zvyšné peniaze plánuje získať od sponzorov. Druhou prioritou je revitalizácia Vlasteneckého námestia, počíta sa so sumou 3,5 milióna korún. Doriešiť ešte zostáva to, ako by malo námestie po rekonštrukcii vyzerať. Treťou prioritou je výstavba bytov pre mladé rodiny, predovšetkým úpravou bytov v Dome opatrovateľskej služby na Medveďovej ulici.

Štvrtou prioritou je zriadenie verejnej knižnice na Základnej škole Prokofievova, kde by sa presunula časť miestnej knižnice. Tento návrh počíta so sumou 2,5 milióna korún. Piatou prioritou je výstavba zberného dvora na Čapajevovej ulici, Petržalka môže zo svojho rozpočtu vyčleniť 2 milióny korún. Na poslednú z najdôležitejších priorít, ktorou je obstarávanie zonálnych plánov, je navrhnutých 1,5 milióna korún.

Za jednu z ďalších pozitívnych vecí označil starosta schopnosť mestskej časti spolufinancovať projekty EÚ. "Petržalka môže vyčleniť štyri milióny korún, čím sme schopní financovať projekty za 200 miliónov korún. Časť peňazí pritom môžeme vyčleniť aj na samotnú prípravu jednotlivých projektov," skonštatoval Ftáčnik.

Zastupiteľstvo zároveň schválilo návrh prvého zástupcu starostu Juraja Kováča, aby sa zvýšili kapitálové výdavky o 500-tisíc korún na terénnu úpravu školského ihriska na ZŠ Holíčska. Súčasne prešiel aj jeho návrh, aby sa 700-tisíc korún, pôvodne určených na financovanie Petržalskej televízie, použilo na pokrytie iných výdavkov. Zmien sa dotkla aj oblasť výsadby a údržby zelene, kde sa zvýšili výdavky o 200-tisíc korún. Do povereného referátu sa tak dostane 4,2 milióna korún.

O rovnakú sumu, teda o 200-tisíc korún, sa zvýšili peniaze aj na tvorbu predzáhradiek v mestskej časti. Prešiel aj návrh poslankyne Ivety Plšekovej, aby sa na čistotu a poriadok v Petržalke vyčlenilo z rozpočtu 300-tisíc korún. Poslanci tiež prijali návrh Ľudmily Farkašovskej, aby matrika tento rok na svoju činnosť dostala o 50-tisíc korún viac. Príjmy matriky sa tak zvýšia z pôvodne navrhovaných 340-tisíc na 390-tisíc korún.

V rozpočte sa tiež oproti minulému obdobiu navýšili peniaze na opravu ciest a chodníkov. Petržalka na tieto práce môže použiť päť miliónov korún, čo predstavuje oproti roku 2007 nárast o dva milióny korún. Zvýši sa aj príspevok pre stravovanie dôchodcov, ktorý neprešiel za posledných päť rokov žiadnou zmenou. Zvýšenie sa týka rovnako aj platby za odvod dažďovej vody, mestská časť pokrýva túto oblasť sumou päť miliónov korún.

V rozpočte však nie je zahrnutá kúpa nových košov na psie exkrementy v lokalite Háje, zlepšenie vnútorného vybavenia škôl, zriadenie Kancelárie prvého kontaktu, zabezpečenie energetického auditu na budovách škôl a školských zariadení v správe mestskej časti, výstavba cyklotrás či revitalizácia školských športových dvorov.

Problém vidí starosta Milan Ftáčnik aj v materiálnom vybavení škôl. Do mája by sa mal vypracovať materiál na riešenie tejto problematiky. Mestská časť uvažuje v súčasnosti zatiaľ s jednorazovou finančnou injekciou, ktorou by sa riešili nutné rozsiahle rekonštrukcie škôl. Petržalka by si pritom mohla zobrať úver, následnými úsporami by mohla v budúcnosti dlh splácať. Podľa Ftáčnika sa ešte nevie, či mestská časť bude tieto práce hradiť sama alebo v spolupráci s externým partnerom. Celková výška požadovaných bežných výdavkov na úseku školstva na rok 2008 predstavuje sumu 343 652 000 korún, z toho zo štátneho rozpočtu 168 987 000 korún.

Zastupiteľstvo zároveň zobralo na vedomie návrhy rozpočtov mestskej časti na roky 2009 a 2010. Pre rok 2009 sa v súčasnosti uvažuje s vyrovnaným rozpočtom takmer 659 miliónov korún, pre rok 2010 je to zatiaľ viac ako 691 miliónov korún.

(sita)

Páčil sa vám článok?