Náklady Petržalky na prechod na euro sú asi milión

23.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Náklady petržalskej samosprávy v Bratislave spojené s prechodom na euro sa v tomto roku budú pohybovať okolo jedného milióna korún. Informoval o tom tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

"V tejto čiastke sú hlavne náklady spojené s novým softwarovým a technickým vybavením miestneho úradu, s vedením komunikačných kampaní smerujúcich k zvýšeniu informovanosti občanov o novej európskej mene," spresnil. Petržalská samospráva tiež podľa Andrassyho patrí k prvým na Slovensku, ktoré majú prijatú ucelenú koncepciu komunikácie zavedenia spoločnej európskej meny na lokálnej úrovni.

Andrassy zároveň zdôraznil, že komunikačná kampaň bude v Petržalke počas celého roka, pričom samospráva sústredí pozornosť na dve nosné cieľové skupiny - mladých ľudí a seniorov. Žiaci základných škôl sa podľa neho už v závere minulého roka zapojili do celoročného projektu s názvom Európska hviezdička, ktorý je zameraný na hravé predstavovanie krajín Európskej únie, na spoznávanie európskych mincí a bankoviek.

"Pre seniorov je pripravená séria verejných stretnutí, diskusných fór, na ktorých sa okrem predstaviteľov samosprávy zúčastnia zástupcovia profesijných organizácií dohliadajúcich na zavádzanie eura v podmienkach Slovenskej republiky," doplnil. Andrassy tiež uviedol, že v prvom štvrťroku tohto roka bude na oficiálnej stránke Petržalky spustený samostatný link, na ktorom budú uverejnené všetky základné informácie a rady týkajúce sa zavádzania európskej meny.

Nad prijímaním opatrení, ktoré súvisia s prechodom na spoločnú menu dohliada miestny euroteam. "Euroteam bude pri príprave nových záväzných nariadení, smerníc súvisiacich s platovými či cenovými výmermi plne rešpektovať celoeurópsku myšlienku Každý cent sa ráta. Z praktického hľadiska to znamená, že miestna samospráva bude ceny, poplatky za služby voči občanom zaokrúhľovať vždy v ich prospech," dodal Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?