Petržalka má v rozpočte na obnovu škôl 6 mil. Sk

22.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Sumu 6 miliónov Sk má v rozpočte na rok 2008 vyčlenenú na revitalizáciu a obnovu 11 budov škôl Miestny úrad Petržalka, mestská časť Bratislavy.

Ide o prostriedky kofinancovania pre všetky operačné programy (OP) schválené pre Slovensko na programové obdobie 2007 až 2013 a financované s účasťou eurofondov, povedal hovorca ,iestneho úradu (MÚ) Petržalka Ľubomír Andrássy.

Patrí k nim aj OP Bratislavský kraj a Regionálny operačný program (ROP), na ktorý rezort výstavby dnes vyhlásil prvú výzvu na predkladanie projektov pre oblasť rekonštrukcie a modernizácie školskej infraštruktúry.

V oblasti využívania eurofondov na financovanie projektov školskej infraštruktúry má Bratislava a jej mestské časti - Západoslovenský kraj, špecifické postavenie. Dosahujú totiž vysoký HDP na hlavu obyvateľa voči priemeru HDP v krajinách EÚ, čím v minulosti nespĺňali kritérium na získanie prostriedkov z fondov EÚ.

Podľa Andrássyho vlani však aj hlavné mesto a jeho mestské časti, starostovia, požadovali od vlády SR rozhodnutie, či sa môžu zapojiť do čerpania štrukturálnych fondov v rámci OP pre revitalizáciu a obnovu škôl. Až po jej kladnom stanovisku sa Západoslovenský kraj, Bratislava a jej mestské časti vrátili späť do procesu kofinancovania projektov zostavených za účelom modernizácie školských zariadení v ich pôsobnosti. "Uvítali sme túto možnosť a budeme aktívni," povedal Andrássy.

Navyše, upozornil, MÚ Petržalka rokuje už v tejto záležitosti aj so zástupcami súkromného kapitálu o ich prípadnom angažovaní sa na kofinancovaní projektov z hľadiska úspor energie a alternatívnych zdrojov.

(tasr)

Páčil sa vám článok?