Pripravujú ÚPZ Jantárová cesta a Petržalka City

21.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavskej mestskej časti Petržalka môžu pripomienkovať návrh zadania územného plánu zóny Jantárová cesta do 15. februára. Obstarávateľom je petržalská samospráva, ktorá pripravuje tiež územný plán zóny Petržalka City.

Miestni poslanci by mohli schváliť územný plán zóny (ÚPZ) Jantárová cesta na záver tohto roka alebo začiatkom roka 2009. ÚPZ nemôže byť v rozpore s územným plánom mesta Bratislava.

Z hľadiska možného rozvoja Petržalky je najvyťaženejšie okolie Chorvátskeho ramena. Z tohto dôvodu obstaráme minimálne dva územné plány zón, ktoré podrobne určia pravidlá investičnej činnosti, výšku budov či riešenie dopravy pre toto územie, povedal petržalský hovorca Ľubomír Andrassy.

ÚPZ rieši územie ohraničené ulicami Romanova, Jiráskovou ulicou po križovatku Bratská-Pajštúnska a Pajštúnskou ulicou až po križovatku Romanova-Kutlíkova. Cez zónu má viesť časť trasy nosného dopravného systému mestskej hromadnej dopravy (NDS MHD). Do ÚPZ Jantárová cesta nepriamo zasahuje aj časť investičného zámeru Petržalka City v oblasti dopravy a životného prostredia.

Projekt Petržalka City má oveľa širšie zázemie, preto mestská časť Petržalka v novembri 2007 vyhlásila ponukové konanie na vypracovanie druhého ÚPZ - Petržalka City, vysvetlil Andrassy. Týmto ÚPZ je ohraničená ďalšia časť okolia Chorvátskeho ramena smerom k Starému mostu.

Chceme zaregulovať nielen územie pozdĺž ramena, kde bude výstavba Petržalka City, ale aj existujúce zelené a zastavané plochy, dodal. ÚPZ Petržalka City je v štádiu prípravy spracovania zadania.

Pripomienky k ÚPZ Jantárová cesta zašle petržalské Združenie domových samospráv (ZDS). Jeho podpredseda Marcel Slávik uviedol, že ÚPZ Jantárová cesta by mal súčasne riešiť aj revitalizáciu terás bytových domov a Chorvátskeho ramena, úpravu okolia trasy NDS MHD a jeho prekrytie, čo v praxi znamená tzv. vynútené stavby podľa príslušných zákonov.

Podľa petržalského hovorcu je predpoklad, že v roku 2009 sa začne obstaranie tretieho ÚPZ pre územie od Pajštúnskej ulice k jazeru Veľký Draždiak smerom k Betliarskej ulici.

(tasr)
Páčil sa vám článok?