Daň za psa v Petržalke do konca januára

21.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Daň za psa sú Petržalčania povinní zaplatiť do 31. januára. Informoval o tom tlačový tajomník miestneho úradu v bratislavskej Petržalke Ľubomír Andrassy. "Miestny úrad v záujme zvýšenia informovanosti upozornil listom na túto zákonnú povinnosť každého evidovaného držiteľa psa," spresnil.

Za psa chovaného v bytovom dome s výškou do 43 centimetrov je stanovená daň 1 000 korún, pri výške nad 43 centimetrov je to 2 000 korún. Majiteľ, ktorý chová psa v rodinnom dome, zaplatí 500 korún a rovnakú čiastku zaplatia za psa aj osamelí dôchodcovia s príjmom na hranici životného minima. Od tejto miestnej dane je oslobodený pes chovaný na vedecké a výskumné účely alebo ak ho používa osoba s ťažkým zdravotným postihnutím.

Podľa Andrassyho eviduje miestny úrad približne 4 100 Petržalčanov, ktorí sú držiteľmi psa a zároveň platia daň. V roku 2007 pribudlo z dane za psa do miestneho rozpočtu približne 3,7 milióna korún, čo je oproti roku 2006 viac o 400 tisíc korún. "Samospráva z tohto príjmu vynaložila na čistenie verejných priestranstiev od psích exkrementov tri milióny korún. V mestskej časti je dnes osadených 153 košov na psie výkaly. Koše sa vyprázdňujú denne okrem nedele," spresnil Andrassy.

Na lepšiu, rýchlejšiu a jednoduchšiu identifikáciu psov a kontrolu plnenia daňovej povinnosti jeho majiteľa má mestská polícia dva miniatúrne osobné počítače, ktoré jej v závere minulého roka odovzdal starosta Milan Ftáčnik. "Počítače umožnia policajtom vykonávať kontrolu priamo v teréne, bez zdĺhavého papierovania dokážu identifikovať psa, zistia či si majiteľ plní daňovú povinnosť," konštatoval Andrassy. Policajti majú k dispozícii celú databázu majiteľov psov, podľa známky, ktorú má pes na krku alebo podľa mena majiteľa psa dokážu hneď zistiť, či si občan splnil svoju povinnosť a zaplatil daň.

Nové záväzné nariadenie, ktorým sa upravia podmienky držania psov, prerokujú podľa Andrassyho poslanci petržalského miestneho zastupiteľstva na februárovom zasadaní. Novým predpisom by sa mal zakázať držiteľom psov vstup na detské ihriská a pieskoviská, do areálov škôl a predškolských zariadení, či na plochy verejnej zelene, ale i povinnosť držať psa vždy na vôdzke, pričom výnimka bude možná len na siedmich priestranstvách v Petržalke, ktoré sú určené pre voľný pohyb psov.

(sita)
Páčil sa vám článok?