Aktivisti tvrdia, že vedenie mesta porušilo zákon

12.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pozemková vojna sa z veľkej politiky prenáša aj do komunálnej - po spore okolo vinohradu, ktorý kúpil premiér Robert Fico, prichádzajú obvinenia ochrancov prírody z porušovania zákona na adresu magistrátu.

Na údajné protizákonné postupy magistrátu upozornili v otvorenom liste aktivisti občianskeho združenia Bratislava otvorene. Ako píšu, ochranári už v roku 2004 žiadali magistrát, aby nemenil tradičné vinice v tzv. Podhorskom páse na úbočí Malých Karpát na stavebné pozemky.

Mesto vraj porušilo nielen zákon o vinárstve a vinohradníctve, ale aj stavebný zákon a nariadenie vlády. Tvrdia, že nový územný plán mesta je v rozpore s nadradenou dokumentáciou - územným plánom Bratislavského samosprávneho kraja, v ktorom sa píše, že treba vylúčiť urbanistické zásahy do viníc na južnom svahu Malých Karpát.

Ochrancovia upozornili, že mestskí poslanci v novom územnom pláne schválili v lokalite Koziarka, Veľký Varan a amfiteáter vinice. „Pracovníci magistrátu však do čistopisu územného plánu uviedli málopodlažnú zástavbu, čím jednoznačne porušili stavebný zákon,“ uvádza sa v liste.

Bratislavský magistrát sa proti tvrdeniam občianskeho združenia ohradil. „Hlavné mesto SR Bratislava a magistrát vyhlasuje, že pri zmenách a doplnkoch územného plánu v roku 2005 a pri prijímaní Územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy v roku 2007 neporušil žiadny zákon, čo potvrdil krajský stavebný úrad,“ konštatovala hovorkyňa magistrátu Bratislavy Eva Chudinová. Citovala z vyjadrenia krajského stavebného úradu, podľa ktorého „postup obstarania a prerokovania je v súlade s príslušnými právnymi predpismi.“

Ako dodala, konštatovať porušenie zákona môžu len inštitúcie, ktorým to vyplýva zo zákona a nie občianske združenia. Hlavné mesto podľa nej doteraz vždy trpezlivo vysvetľovalo prostredníctvom médií verejnosti, že vyhlásenia, ktoré priebežne poskytujú občianske združenia a ktoré sú spravidla podpísané tými istými osobami, sa nezakladajú na pravde.

„Hlavné mesto nepopiera nikomu právo na vyslovovaniu názorov, ktoré majú často pozitívny vplyv na rozhodovanie samosprávy a jej orgánov či organizácií, ale nemôže pripustiť obvinenia z porušovania zákonov, ak nie sú preukázané,“ konštatovala. Mesto sa vyhlásením občianskeho združenia cíti poškodené a zvažuje, či proti nemu nepodnikne právne kroky, pretože šíri o magistráte „nepravdivé informácie, ktoré môžu znevážiť konanie hlavného mesta v očiach verejnosti“.

(juh)

Páčil sa vám článok?