Dohodli sa na prerozdelení príjmov z výberu daní

5.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Predstavitelia mesta Bratislava a jeho mestských častí sa dohodli na novom spôsobe delenia príjmov z daní z nehnuteľností a daní z príjmu fyzických osôb, na ktorého základe mestské časti dostanú o takmer štvrť miliardy korún viac.

Z predpokladov ministerstva financií vyplýva, že mesto Bratislava vrátane mestských častí bude v budúcom roku hospodáriť s finančnými prostriedkami vo výške 1,24 miliardy korún z výnosu z dane z nehnuteľností a s 3,75 miliardy korún z dane z príjmu fyzických osôb. Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský (KDH) poveril prvého námestníka Milana Cíleka (SDKÚ-DS), aby rokoval so starostami o prerozdelení týchto finančných prostriedkov tak, aby rokovania boli čo najústretovejšie k mestským častiam.

„Je to ústretový krok pána primátora k mestským častiam,“ povedal nám poslanec mestského zastupiteľstva Valentín Mikuš (SDKÚ-DS), podľa ktorého musí byť dohoda premietnutá do štatútu mesta. „To znamená, že o zmene štatútu budú rozhodovať poslanci hlasovaním.“

V zmysle dohovoru z týchto rokovaní bude poslancom mestského zastupiteľstva predložený návrh, ktorý akceptovali aj starostovia poverení rokovaním (Richard Frimmel, Milan Ftáčnik a Vladimír Mráz). Podľa návrhu dostanú okrem pôvodne predpokladanej sumy 1,5 miliardy navyše 245 miliónov korún. Nové delenie daní, ktoré si vyžiada zmenu štatútu mesta, bude platiť len na rok 2008 s tým, že dane z nehnuteľnosti sa v budúcom roku budú deliť medzi mesto a mestské časti v pomere 50:50 percent a dane z príjmu fyzických osôb v pomere 70 percent pre mesto a 30 percent pre mestské časti.

„Na základe nášho ústretového prístupu k mestským častiam budem ako námestník, zodpovedný za tri kľúčové rezorty, musieť krátiť výdavky na bežný chod mesta,“ povedal nám prvý námestník primátora Milan Cílek. „Budem musieť robiť škrty predovšetkým v oblasti rekonštrukcie komunikácií, prevádzky mestskej hromadnej dopravy, zimnej služby a podobne.“

Ako dodal, mesto bude musieť nájsť finančné prostriedky na také oblasti, ako je kultúra, školstvo, sociálne veci, správa a údržba zelene a podobne.

(juh)
Páčil sa vám článok?