Mesto porušilo zákonné predpisy, tvrdia ochranári

4.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát porušil podľa ochranárov v novom územnom pláne v prípade vinohradov v mestskej časti Nové Mesto zákonné predpisy. Porušený bol podľa nich zákon o vinárstve a vinohradníctve, ale aj stavebný zákon a nariadenie vlády.

Ako uviedla projektová manažérka Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) Ľubica Trubíniová, ochranári upozorňovali magistrát už v roku 2004 pri verejnom prerokovaní návrhu územného plánu, aby nemenil tradičné vinice v Podhorskom páse na úbočí Malých Karpát na stavebné pozemky. Nariadenie bolo podľa nej v rozpore s nadradenou územnoplánovacou dokumentáciou vyššieho stupňa, teda s územným plánom Bratislavského kraja.

"V záväznej časti tohto dokumentu, schváleného nariadením vlády, sa totiž uvádza: V záujme zachovania prírodného, kultúrneho a historického dedičstva vylúčiť urbanistické zásahy do viníc a vinohradov na súvislom území južného svahu Malých Karpát ako územia jedinečného z hľadiska prírodných podmienok a územia rozhodujúceho pre slovenské vinohradníctvo," spresnila Trubíniová. Spracovatelia územného plánu mesta a primátor však podľa nej túto a mnoho ďalších pripomienok k návrhu ignorovali.

Trubíniová upozornila aj na skutočnosť, že mestskí poslanci v novom územnom pláne schválili 31. mája v tomto roku v lokalitách Koziarka, Veľký Varan a amfiteáter v mestskej časti Nové Mesto vinice, no do čistopisu územného plánu vypracovaného k 1. septembru ich uviedli pracovníci magistrátu ako malopodlažnú zástavbu. Tým podľa nej porušili stavebný zákon. Trubíniová konštatuje, že zástupcovia mesta už roky s ľahkým srdcom umožňujú barbarské ničenie najvzácnejších partií Bratislavy, ktoré po stáročia vytvárali jej nezameniteľnú podobu a tradičného ducha mesta.

"Či už ide o historické Podhradie, vinohrady pod Karpatmi alebo obe nábrežia Dunaja, teda malebné prírodné a urbanistické lokality, ktoré by si iné metropoly strážili ako oko v hlave, u nás padajú za obeť nenásytnej chamtivosti úradníkov a investorov. Exkluzívne verejné priestory, ktoré majú slúžiť všetkým obyvateľom i návštevníkom mesta, tak končia ako súkromné pozemky zastavané bytmi, rodinnými domami či polyfunkčnými budovami," dodala.

(sita)

Páčil sa vám článok?