V Devíne budú mať krízový rozpočet

25.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Devín bude musieť prijať krízový rozpočet, ktorý má zmierniť finančnú krízu, v ktorej sa táto bratislavská obec ocitla po zlom hospodárení predchádzajúceho vedenia.

Situácia zašla tak ďaleko, že na majetok mestskej časti vyhlásil exekútor dražbu, ktorá sa bude konať už 10. februára. Devínsky starosta Jozef Paczelt s dražbou nesúhlasí a tvrdí, že je právne nevykonateľná.

„Podnikneme kroky, aby sa dražba neuskutočnila. Najhodnotnejšie časti majetku, ktorý exekútor určil na dražbu, nie sú totiž právoplatne zapísané do majetku mestskej časti Devín“, uviedol Paczelt. Podľa neho ide najmä o budovu devínskeho miestneho úradu, ako aj mnohé pozemky, ktoré sú v majetku mesta Bratislava.

Starosta má podozrenie, že budova devínskeho miestneho úradu bola do listu vlastníctva zapísaná podvodným spôsobom, pretože mestská časť ešte nedostala od mesta delimitačné protokoly na tento majetok.

Mestská časť Devín má v súčasnosti zablokované účty a na katastri zapečatený majetok. Dôvodom sú nesplatené dlhy, ktoré v minulosti svojou činnosťou vytvorila dcérska spoločnosť miestneho úradu s názvom Devín Holding, ktorá mala v popise činnosti zabezpečovanie investičnej výstavby pod Hradom Devín. Spoločnosť si však zobrala veľké množstvo úverov a dostala sa do platobnej neschopnosti. Starosta Paczelt verí, že sa s veriteľmi, medzi ktorými sú súkromné firmy a finančné inštitúcie, dohodne na mimosúdnom vyrovnaní.

(sita, mer)
Páčil sa vám článok?