Staromešťania majú vyrovnaný rozpočet

18.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vari najdôležitejší bod programu marcového zasadania staromestského miestneho zastupiteľstva bol návrh rozpočtu mestskej časti. Poslanci napokon schválili rozpočet s príjmami vo výške 473 miliónov korún. Podľa schváleného rozpočtu sa na výdavky ráta so sumou 462,5 milióna korún.

Najviac peňazí - 136 miliónov korún - sa vyčlenilo na materské a základné školy. Staré Mesto má od 1. júla 2002 vo svojej správe deväť základných a 22 materských škôl. Na detské jasle sa schválilo 7,6 milióna korún a na verejné detské ihriská 2,6 milióna korún. Na bývanie a občiansku vybavenosť schválili poslanci 59 miliónov.

Takmer 31 miliónov korún sa vyčlenilo na zariadenia sociálnych služieb, pričom polovica z tejto sumy je určená na domov dôchodcov. Poslanci tiež schválili 4,6 milióna korún na sociálnu pomoc občanom. Viac ako 26 miliónov korún je určených na kultúrnu činnosť v Starom Meste.

Na ochranu životného prostredia sa celkovo vyčlenilo 21,3 milióna korún, z toho 20 miliónov je určených na verejnú zeleň. Štrnásť miliónov by zase malo ísť na výstavbu a opravy ciest a 17,5 milióna korún na ich správu a údržbu. Na činnosť samotného miestneho úradu vyčlenili poslanci 55 miliónov korún.

Starosta Starého Mesta Peter Čiernik považuje za pozitívum schváleného rozpočtu skutočnosť, že je vyrovnaný. Podľa neho hospodárenie podľa takto zostaveného a schváleného rozpočtu si vyžiada celý rad úsporných opatrení vo vnútri každého rozpočtového oddielu, dôsledné prehodnocovanie efektívnosti, ale najmä účelovosti každého výdavku v priebehu celého rozpočtového roka tak, aby sa zabezpečili samosprávne funkcie, prenesený výkon štátnej správy a úlohy vyplývajúce z prenesených kompetencií zo štátu na samosprávu. „V nijakom prípade sa však nesmie znížiť úroveň služieb občanom,“ dodal P. Čiernik.

(pp)
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie