Dve námestia budú nanovo vysvietené

17.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská organizácia Paming bola opäť poverená zabezpečením koncepcie osvetlenia Bratislavy, ktorá ráta s ilumináciou konkrétnych budov a záväzne stanoví intenzitu a farebnosť osvetlenia.

Ako uviedol riaditeľ Pamingu Cyril Vaňo, koncepcia bude záväzná aj pre investorov, ktorí budú chcieť v budúcnosti budovať na území mesta nové stavby. Cieľom koncepcie je zabezpečiť, aby niektoré stavby neboli príliš osvetlené, ako je to napríklad v prípade parlamentu vo vzťahu k slabšie osvetlenému Hradu (hoci dominantou mesta je jednoznačne Hrad), alebo v prípade hotela Carlton, ktorého osvetlenie je príliš intenzívne vo vzťahu k iným dominantám v okolí (Reduta, Slovenské národné divadlo).

Aktuálny projekt, ktorým sa v súčasnosti Paming zaoberá, sa týka Primaciálneho a Hlavného námestia. Projekt rieši nové osvetlenie Primaciálneho paláca (jestvujúce osvetlenie už nevyhovuje), a to nielen fasády, ale aj vstupu, podbrání a nádvorí až po Laurinskú ulicu, ale aj Starej radnice, Novej radnice, školy Uršulíniek, ako aj samotného Primaciálneho námestia. Na Hlavnom námestí by mali byť osvetlené fasády jednotlivých budov, z ktorých však mnohé nepatria mestu, takže si to vyžiada rokovania s vlastníkmi jednotlivých objektov. „Je predpoklad, že tento projekt sa bude realizovať ešte v tomto roku,“ uviedol C. Vaňo.

Podľa riaditeľa Pamingu je eminentný záujem, aby sa riešilo nasvietenie všetkých význačných budov v meste a tak sa postupne dotvárala nočná panoráma Bratislavy. V historickom jadre by sa mali nasvietiť aj objekty vo vedľajších uličkách. S ilumináciou sa však ráta nielen v prípade historických budov, ale aj moderných objektov, vrátane výškových. Dobré predpoklady dotvárať nočnú siluetu mesta má napríklad Národná banka Slovenska, ale aj výšková budova VÚB či budova bývalého Presscentra.

(lau)

Páčil sa vám článok?