Tendenčnú tabuľu treba vymeniť

15.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aby bolo vôbec mesto mestom, musí mať svoje centrálne námestie. Miesto, kde sa stretne človek s človekom, miesto konania rôznych spoločenských udalostí. Praha má svoj „Staromák“, Brno svoje Námestie slobody a Bratislava svoje Hlavné námestie.

No nie vždy bolo toto námestie pomenované „hlavným“. Staršie generácie Bratislavčanov si určite spomenú aj na iné názvy. Prvé známe pomenovanie námestia pochádza z roku 1373 a znie Forum (Markt), teda trh. Neskôr sa používalo aj označenie Ring.

Prvá podstatná zmena v názve prišla až v roku 1850. Mestská rada prijala rozhodnutie o premenovaní na Námestie Františka Jozefa. Po vzniku prvej ČSR sa námestie opäť premenovalo, na Masarykovo námestie. Dobový je aj názov Hitlerovo námestie, ktorý sa používal v období slovenského štátu.

Posledná väčšia zmena sa udiala až 2. marca 1953 a námestie sa stalo Námestím 4. apríla. Práve na túto udalosť nás dodnes upozorňuje obrovská kamenná tabuľa osadená na stene Starej radnice. Napriek faktu, že po roku 1989 sa obnovil názov Hlavné námestie, ona prežíva. Tendenčne hrdo oznamuje „oslobodenie mesta spod jarma hrdinskými červenoarmejcami“.

Práve preto si myslím, že nadišiel čas ju nahradiť novou, ktorá by prezrádzala okoloidúcim o histórii námestia aj trochu viac, a to nielen v slovenčine.

Michal Milata, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?