Staromestské nariadenie stanovuje nové prevádzkové časy v centre Bratislavy

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava - Staré Mesto odsúhlasili nové všeobecne záväzné nariadenie o predajnej a prevádzkovej dobe v obchodných a iných prevádzkach.

Nariadenie, ktoré nadobudne účinnosť 15. júla, upravuje aj prevádzkovanie sezónnych exteriérových sedení, čím reaguje na sťažnosti obyvateľov. Ich prevádzkovú dobu povoľuje od 8. do 22. hodiny, na žiadosť podnikateľa môže starosta povoliť prevádzkovú dobu nad  rámec tohto nariadenia, maximálne však od 8. do 24. hodiny (v pondelok až štvrtok a nedeľa), resp. od 8. do 01. hodiny (v piatok a v sobotu).

Nariadenie stanovuje aj prevádzkovú dobu ostatných zariadení. Predajne, v ktorých sa predávajú základné potravinové články a doplnkový sortiment, ako aj darčekové predajne budú mať stanovenú prevádzkovú dobu v pondelok až v nedeľu od 6. do 21. hodiny. Predajne, v ktorých sa predáva priemyselný spotrebný a drobný tovar, budú mať stanovenú prevádzkovú dobu  pondelok až  piatok od 9. do 19. hodiny (v sobotu od 8. do 15. hodiny).

Obchodné domy a supermarkety budú mať prevádzkovú dobu v pondelok až v nedeľu od 8. do 21. hodiny, predajne, v ktorých sa predáva tlač, tabak a tabakové výrobky a kvety, v pondelok až v nedeľu od 5. do 21. hodiny. Predajne, v ktorých sa predávajú starožitnosti a umelecké diela, budú mať prevádzkovú dobu v pondelok až v nedeľu od 10. do 18. hodiny.

Pokiaľ ide o reštauračné a pohostinské zariadenia, ich prevádzková doba je stanovená v pondelok až v nedeľu od 8. do 22. hodiny (v prípade, že ide o prevádzkarne, v ktorých sa pripravujú jedlá a nápoje a predávajú sa samoobslužným spôsobom, budú môcť mať v pracovných dňoch prevádzkovú dobu od 6. hodiny).

Prevádzkarne, v ktorých sa poskytujú služby osobnej povahy (kozmetika, kaderníctvo, manikúra), budú mať prevádzkovú dobu v pondelok až v piatok od 6. do 22. hodiny, v sobotu od 6. do 15. hodiny. Iné služby budú mať prevádzkovú dobu v pondelok až v piatok od 8. do 18. hodiny, v sobotu od 8. do 14. hodiny. Výnimkou sú videopožičovne, internetové služby, herne, prevádzkarne slúžiace na regeneráciu a rekondíciu, kde bude môcť byť prevádzková doba v pondelok až v nedeľu od 8. do 22. hodiny.

Prevádzková doba lekární a výdajní zdravotníckych potrieb bude povolená v pondelok až v piatok od 7. do 19. hodiny, v sobotu a nedeľu od 8. do 14. hodiny. Cestovné kancelárie budú mať povolenú prevádzku  v pondelok až v piatok od 9. do 20. hodiny, v sobotu a v nedeľu od 8. do 15. hodiny. Časovo neobmedzená bude prevádzková doba ubytovacích služieb, benzínové čerpadlá ju budú mať povolenú v pondelok až v nedeľu od 6. do 22. hodiny.

Rozhodnutia o predajnej alebo prevádzkovej dobe vydané pred účinnosťou tohto nariadenia, strácajú platnosť 31. augusta. Podnikatelia, ktorých predajňa alebo prevádzka má prevádzkovú dobu v súlade s týmto nariadením, sú povinní oznámiť ju na Miestny úrad Bratislava - Staré Mesto do 30 dní odo dňa nadobudnutia účinnosti nariadenia.

Podnikatelia, ktorých predajňa alebo prevádzka má predajnú alebo prevádzkovú dobu nad rámec tohto nariadenia, sú povinní do 30 dní od nadobudnutia účinnosti tohto nariadenia požiadať o povolenie predajnej alebo prevádzkovej doby starostu.

(ver)
Páčil sa vám článok?