O okolí Veľvyslanectva USA sa diskutuje

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Veľvyslanectvo USA sa od teroristických útokov na WTC a Pentagón v roku 2001 snaží o posilnenie ochrany svojej budovy na Hviezdoslavovom námestí. Navrhované opatrenia však narážajú na odpor.

Veľvyslanectvo chce posilniť bezpečnosť vybudovaním vysokého kovového plota a ďalšími ochrannými prvkami. „Plán, ktorý predtým schválila mestská časť Bratislava - Staré Mesto a magistrát, zabezpečuje zvýšenie úrovne existujúcich bezpečnostných bariér z hľadiska kvality aj príťažlivosti,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré našej redakcii poskytlo Veľvyslanectvo USA.

„Bariéry vyššej kvality sú potrebné na to, aby teroristov zbavovali presvedčenia, že veľvyslanectvo je ľahkým cieľom - ľahším než veľvyslanectvá USA v okolitých krajinách, ktoré majú oveľa prepracovanejšiu ochranu okolia. Nepekné betónové bariéry, ktoré teraz veľvyslanectvo obklopujú, by mali nahradiť stĺpiky. Škaredé reťazové oplotenie by malo byť vymenené za príťažlivý kovový plot podobný tým, aké sú použité okolo Bieleho domu a ďalších vládnych budov vo Washingtone, malo by byť aj vyššie, čím by zanikla potreba doplniť existujúce oplotenie ostnatým drôtom. Všetky tieto zmeny by priniesli zlepšenie vzhľadu aj bezpečnosti námestia. Plocha, ktorá by mala byť zabezpečená, bude rovnaká ako v súčasnosti chránená plocha.“

Keďže tieto prvky by zasahovali do priestoru len nedávno zrekonštruovaného Hviezdoslavovho námestia a viedli by k narušeniu jeho promenádneho charakteru, pamiatkový úrad k zámeru ich vybudovania zaujal nesúhlasné stanovisko. Mestská časť Staré Mesto sa vyjadrila, že je viazaná týmto stanoviskom a nemôže vydať stavebné povolenie, lebo by porušila zákon. Nové ochranné prvky v okolí americkej ambasády preto v súčasnosti zostávajú naďalej otvorenou otázkou.

Bezpečnostné dôvody vedú Veľvyslanectvo USA aj k úvahám o možnom presťahovaní svojho sídla na iné miesto. „Pravdou je, že veľvyslanectvo má záujem o nové priestory a uvažuje sa o niekoľkých lokalitách. Zaviazali sme sa, že keď bude nové veľvyslanectvo dokončené - čo potrvá niekoľko rokov - túto bezpečnostnú úpravu okolia zrušíme a oblasť uvedieme do pôvodného stavu,“ uvádza sa v stanovisku veľvyslanectva.

Dianie okolo úpravy okolia Veľvyslanectva USA budeme ďalej sledovať.

(juh)
Páčil sa vám článok?