Schválili predaj domov na Michalskej ulici

8.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo schválilo predaj domov na Michalskej ulici číslo 22 a 26 spoločnosti TERA TRADE. Podmienkou predaja je zachovanie expozície Farmaceutického múzea Červený rak ako súčasti Mestského múzea Bratislava.

Gotický dom pozostávajúci z dvoch navzájom prepojených objektov, ktorý je predmetom predaja, bol kedysi pričlenený k mestskému hradobnému múru.

Pripomeňme, že mestské zastupiteľstvo ho ešte na jar roku 1999 prenajalo spoločnosti Druhá staromestská na 45 rokov. Nájomca mal tieto priestory zrekonštruovať s cieľom prevádzkovať reštauračné, ubytovacie a obchodné služby.

Bývalé vedenie mesta týmto krokom sledovalo urýchlenú rekonštrukciu objektov. V opačnom prípade, ak by sa objekt dlhodobo neprenajal, by ho mesto muselo rozpredať po jednotlivých bytoch a nebytových priestoroch, čo mohlo rekonštrukciu objektu znemožniť na dlhé roky.

Na základe analýzy súčasného stavu sa mesto nakoniec rozhodlo objekty predať. Podmienkou bolo zachovanie spomenutej expozície Farmaceutického múzea, priestory ktorého boli vyňaté z predaja, ako aj zabezpečenie prístupu na pozemok mestskej vodnej priekopy, kde sa nachádzala letná čitáreň.

Pôvodné navrhované ceny objektov boli 5,3 a 2,7 milióna korún, poslanci ich zvýšili na 6,3 a 4,1 milióna korún. V tejto cene je zohľadnená faktická nevypovedateľnosť nájomnej zmluvy a vysoké náklady na rekonštrukciu objektov. Mestské zastupiteľstvo už raz o predaji rozhodovalo, ale tento bod bol z rokovania stiahnutý.

Predaju objektov predchádzali úvahy, aký postup má mesto v tomto prípade zvoliť. Pochybnosti vyvolávala predovšetkým okolnosť, že pôvodná zmluva o nájme uzatvorená v júni 1999 medzi mestom a spoločnosťou Druhá staromestská bola pre mesto nevýhodná.

Výslovne sa to konštatuje aj v právnej analýze, ktorú si dalo mesto vypracovať po tom, čo poslanci prvý raz rokovali o predaji objektov. V tejto analýze sú rozobraté možnosti ukončenia zmluvného vzťahu. Vyplývalo z nej, že výsledok prípadného súdneho sporu je ťažké predvídať. Nakoniec sa ako vhodné riešenie zvolil predaj nehnuteľností.

(juh)

Nový vlastník bude musieť historické domy pri Michalskej bráne zrekonštruovať.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?