Do diskusii o ihriskách sa zapojilo 27 občanov

28.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Do verejnej diskusie o budúcnosti približne 110 detských ihrísk v mestskej časti Petržalka sa zatiaľ prihlásilo 27 obyvateľov. K tomu, ktoré ihriská by sa mali v mestskej časti ponechať a revitalizovať, sa deviati občania vyjadrili poštou, 18 názorov prišlo e-mailom.

Informoval o tom tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy. Petržalčania môžu svoje pripomienky a návrhy poslať na miestny úrad do začiatku októbra. Úrad všetky došlé pripomienky zapracuje, zoznamom ihrísk na ponechanie sa by sa mali zaoberať miestni poslanci na jednom z najbližších zastupiteľstiev.

Najviac podnetov (12) prišlo na zachovanie detského ihriska na Šustekovej ulici. Návrh je dokonca podporený aj petíciou, ktorú podpísalo 35 obyvateľov z danej lokality. Mnohí občania pritom upozorňujú, že v lokalite žije množstvo mladých rodín a od ďalšieho možného zachovaného ihriska je lokalita oddelená frekventovaných cestami.

V štyroch prípadoch občania podľa Andrassyho podporujú zachovanie ihriska na Budatínskej ulici, traja obyvatelia sa zasa vyjadrujú za ponechanie ihriska na Vavilovovej ulici. Mestská časť bude pritom pri výbere ihrísk prioritne brať do úvahy aj samotný záujem zo strany rodičov o revitalizáciu ihrísk. Úrad však zároveň dohliadne na to, aby v Petržalke nezostala žiadna lokalita bez detského ihriska.

Zachované ihriská a pieskoviská by sa mali revitalizovať približne každé tri roky, mestská časť plánuje každý rok upraviť desať až dvanásť ihrísk. Revitalizácie si vyžiadajú aj výmenu piesku a výmenu povrchu za trávu alebo jemný štrk, podľa samosprávy teda nepôjde iba o jednorazovú úpravu, ale o pravidelnú, systematickú revitalizáciu.

Zvyšné detské ihriská, ktoré sa do zoznamu na zachovanie nedostanú, prejdú postupne do útlmového režimu. Niektoré z týchto plôch sa zatrávnia, prípadne sa na nich vysadia aj stromy. V budúcnosti by sa tak mohli využívať ako oddychové menšie parky. Mnohé z plôch však aj naďalej budú môcť slúžiť pre voľnočasové aktivity pre deti a mládež, status verejných detských ihrísk už ale napĺňať nebudú. V niektorých prípadoch sa uvažuje, že by sa plochy mohli využiť na zlepšenie statickej dopravy, čiže na rozšírenie parkovacích miest, išlo by však o malé percento z nich.

(sita)

Páčil sa vám článok?