Ružinovskí poslanci o výstavbe Twin City

25.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

O urbanistickej štúdii Twin City, ktorá rieši prestavbu bratislavskej autobusovej stanice na Mlynských Nivách a rozsiahlu výstavbu v jej okolí, budú v utorok rokovať ružinovskí miestni poslanci.

Rokovať o nej mali na májovom zasadnutí, ružinovský starosta Slavomír Drozd však materiál stiahol z rokovania. Podľa neho bolo potrebné ešte zapracovať pripomienky občanov z verejného zhromaždenia, ktoré bolo týždeň pred májovým zastupiteľstvom.

Občanom na plánovanej výstavbe s názvom Twin City prekáža okrem iného aj názov zámeru. Diskutujúci na zhromaždeniach kritizovali najmä zahustenie dopravy, ktoré plánovaná výstavba výškových polyfunkčných objektov spôsobí a všetky súvisiace negatívne vplyvy, ako napríklad hluk či znečistené ovzdušie. Viacerí vyjadrili nesúhlas s tým, že investor navrhuje v projekte málo zelene. Investorovi tiež vyčítali, že tu nebudú voľne prístupné športoviská pre mládež. Najmä seniorom prekáža anglický názov projektu, viac by sa im pozdávalo slovenské pomenovanie. Plánovaná výstavba by sa mala dotknúť niekoľkých desiatok tisíc obyvateľov tohto územia, vyrásť by tu malo 40 nových budov, z ktorých približne desať by malo mať od 20 do 42 poschodí.

Novú autobusovú stanicu na Mlynských Nivách v Bratislave by mal súkromný investor, spoločnosť HB Reavis Group, postaviť do roka 2009, celý projekt do roka 2011. S výstavbou by sa malo začať tento rok. Náklady na novú stanicu by mali dosiahnuť miliardu korún, nový objekt s nástupišťami by mal zabrať 45-tisíc štvorcových metrov. Celý projekt Twin City by mal stáť 17 miliárd korún.

Autobusová stanica má i po prestavbe ostať na tom istom mieste, zmeniť by sa nemala ani organizácia MHD, v budúcnosti sa tu počíta aj so zastávkou nosného systému MHD. Počas prestavby tu bude fungovať dočasná autobusová stanica, niektoré nástupištia by mali zasahovať aj do ulíc Šagátová a Mlynské Nivy. Po dostavbe celého územia by tu malo byť 1 200 nových bytov, v kanceláriách a obchodných priestoroch bude pracovať približne 15-tisíc zamestnancov a štúdia počíta s tým, že prestavané územie denne navštívi ďalších 60-tisíc ľudí.

(sita)

Páčil sa vám článok?