Otázka správy cintorínov je nedopovedaná

4.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ani po dvadsiatich rokoch sa v mestskej časti Podunajské Biskupice nezmierila značná časť verejnosti s odňatím správy cintorínov.

Patrí k nim aj nová starostka Alžbeta Ožvaldová (nezávislá), ktorá iniciovala zaradenie tejto otázky do plánu práce miestneho parlamentu. O žiadosti Podunajských Biskupíc opäť zveriť cintoríny na Mramorovej a Kvetinárskej ulici do správy miestnej časti by mali poslanci mesta rokovať v júni.

Pri poslednom pretriasaní tohto problému priamo v Biskupiciach sa však vynorila aj skutočnosť, že už teraz kapacita cintorínov nestačí a už existuje dohoda s mestskou spoločnosťou Marianum, ktorá spravuje cintoríny vo všetkých mestských častiach, o rozšírení cintorína na Mramorovej. Akcia by mala stáť 14 miliónov korún, ktoré P. Biskupice, samozrejme, nemajú, podieľali by sa na akcii len sumou jeden milión. Starostka však vidí možnosť vyrovnať rozdiel z prostriedkov získaných od spoločnosti Marianum refundáciou zostatku finančných prostriedkov za uhradené hrobové miesta. Tie by sa potom použili na rozšírenie cintorína.

Podľa našich informácií môže za rozruchom stáť aj jedna miestna pohrebná spoločnosť, ktorú už dnes v Podunajských Biskupiciach množstvo starších ľudí vníma ako správcu miestnych cintorínov.

Poslanci sa napokon zhodli na tom, že je nevyhnutné vypracovať presnú kalkuláciu dopadu takéhoto kroku na hospodárenie P. Biskupíc, hoci pred rokmi samospráva už takýto dokument mala k dispozícii. Jednako však odsúhlasili doterajší postup mestskej časti a uložili prednostovi a príslušnej komisii dopracovať žiadosť do mestského zastupiteľstva o ekonomickú analýzu možností prevádzkovať cintoríny.

(gub)
Páčil sa vám článok?