ADVENTNÝ ROZHOVOR č.8: Herečka Lucia Siposová účinkuje vo vianočnom klipe, aký by mal úspech aj v Moulin Rouge

8.12.2020

Zdroj: Mako Hindy

Páčil sa vám článok?

V roku 1980 sa v Bratislave narodila budúca herečka Lucia Siposová, ktorá pochádza z hudobníckej rodiny a netají sa tým, že jej umeleckým vzorom je speváčka Madonna. Presne v týchto intenciách sa odohráva aj najnovší videoklip Red Cat Cabaret Clubu, v ktorom je hlavnou sólistkou práve Lucia, ktorá nám pri tejto príležitosti povedala aj o svojom vzťahu k oslave Ježiškovho narodenia.

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde si ich prežívali a s kým?

Buď som Vianoce trávila s bratom a rodičmi u babičky a deda v Partizánskom. Alebo sme boli u nás doma v Petržalke, čo bolo tiež fajn, lebo som mala v našom paneláku dve najlepšie kamarátky. Prípadne sme skočili k babke a dedkovi na Obchodnú do mesta. Nemali sme žiadne chaty, nič také, takže tak mestsky, ale príjemne. Rada som počas sviatkov chodila po kostoloch, fascinovali ma tie rôzne betlehemy, kde sa tie postavičky a zvieratká hýbali, no zázrak! Každý kostol mal inú výzdobu, to sme chodili každý rok obdivovať. A spievali sa koledy, to sa mi páčilo.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj Vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Lego, to bola vážna vec. A v roku 1987 na Vianoce som dostala svoju prvú a jednu jedinú Barbie, tatinko mi ju z Nemecka zo zájazdu doniesol, to som bola hotová. To bol môj poklad, môj triumf. Nikto nemal krajšiu. Mám ju dodnes.

Zdroj: FB L.Š.

​Spoznávate ju? Lucia ako malé dievčatko spolu so svojím mladším bratom Riškom...

Čo pre vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Až mi ostalo smutno pri tej otázke. Mama mi zomrela pred desiatimi rokmi, odvtedy to chcem mať čo najskôr za sebou. Veľmi by som chcela znova prežívať to čaro Vianoc. Keby som mala deti, asi by to bolo iné, ale za daných okolností je to e mňa dosť nostalgické obdobie. Ale zas, ľahko sa dá všetko prehlušiť televíziou a varením. Takže nakoniec je to vždy fajn. Dobré je, že sa vždy ponavštevujeme s rodinou.

Zdroj: Archív Ľ.S.

​Ešte kompletná rodina Siposovcov aj s dnes už bohužiaľ nebohou maminkou... 

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do vašej rodiny?

Chodím sa rada nadýchnuť tej vianočnej atmosféry do mesta. Myslím, že mám vlastne radšej ten predvianočný čas ako ten vianočný. Trhy tento rok zrejme nebudú, bude viac návštev a stretnutí s priateľmi doma.

Zdroj: Archív Ľ.S.

​S otcom (vpravo), bratom a babičkou na Štedrý večer pred dvomi rokmi...

Ako vyzerá vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy v kuchyni pri príprave nejakých sviatočných jedál či nápojov?

Ťažko sa mi odpovedá na takéto otázky, pretože nie som vôbec ten tradičný typ, ani kuchárka, ani mamička. Ale naučila som sa od mamy, a tá zas od svojej mamy, úžasnú vianočnú rybaciu polievku. Je to vývar z hlavy kapra, so zeleninou. Milujem tú polievku. Mávame normálne vyprážaného kapra, tie podkovičky tiež zbožňujem. Ale piecť vianočné pečivo, to som ešte nikdy nestihla. Jedine pravidelne pripravujem moju obľúbenú sladkosť – kĺzačku, tak to od detstva voláme. Je to niečo ako grilážka, ale plnená čokoládou s rumom, a také dobre nasiaknuté by to malo byť, to mi chutí, ja na suchotinky moc nie som. 

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? Mávate veniec aj na vchodových dverách domu?

Mám vo váze pár vetvičiek a to je všetko. U otca je to podobné, aj keď jeho priateľka minulý rok vyzdobila stromček, nás milo prekvapila. Môj priateľ chodí na Vianoce za mamou, oni majú veľmi pekný stromček. Aj u mojej rodiny býva krásny. Stromčekov je všade dosť. Takto mi to zatiaľ stačí.

Zdroj: Archív Ľ.S.

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by by ste odporučili vypočuť si na Štedrý večer čitateľom Bratislavských novín? 

Mám rada romantické vianočné piesne. Darinka Rolincová – Vtedy sú Vianoce, táto skladba moje srdce vždy roztopí.

Ale možno využijem príležitosť, a pozvem vás, aby ste si pozreli a vypočuli jednu vianočnú novinku, ktorá sa volá Santa baby. Vlani ju nahral britský spevák Robbie Wiliams ako duet s Helene Fischer a tak vám ju možno najskôr pripomeniem:

Ale pred niekoľkými dňami si vzali do parády túto starú americkú pieseň slovenskí umelci, ktorí pôsobia či už ako interpreti alebo tanečníci v Red Cat Cabarete. Ja som jej text preložila do slovenčiny a nahrala ju ako aj naspievala v štúdiu u Riša Salaya, pričom k nej zároveň vznikol aj rozkošný videoklip, o ktorého výrobu sa postaral Marcel Hepner (Real Production).

Jeho tvorcovia a protagonisti sú presvedčení, že divákov pobaví. A možno aj trochu vzruší, ale hlavne nevyruší.

Tu je: 

​(ars)

Páčil sa vám článok?