ADVENTNÝ ROZHOVOR č.7: Najobľúbenejšiu vianočnú pieseň hudobníka Mareka Kochanského zložil jeho otec

7.12.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Každý deň budú vraj Vianoce. Tak znie názov vianočnej skladby, ktorú skomponoval dnes, žiaľ, už nebohý líder skupiny Lojzo Marián Kochanský. V muzikantských stopách ďalej kráča jeho syn Marek, ktorý je v civilnom povolaní televízny kameraman, ale zároveň aj člen hudobnej skupiny "kochanski". Aké sviatočné tradície zostali zachované v jeho rodine?

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde si ich prežívali a s kým?

Keď som bol malý, tak si spomínam, že Vianoce sme oslavovali buď u maminých rodičov na dedine, nakoľko tatkovi rodičia zomreli veľmi skoro, prípadne neskôr už u nás doma v Bratislave.

Zdroj: archív M.K.

Zdá sa, že do rodiny Evy a Mariána Kochanského chodieval aj Mikuláš a malý Marek mu pravdepodobne niečo zaspieval, ak chcel dostať svoj balíček...

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj Vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Keď som bol ja malý, tak tie darčeky, po ktorých som túžil, nebolo ľahké v Československu zohnať. Ale vždy som pod stromčekom našiel buď céčka, angličák prípadne lego a mal som z darčekov obrovskú radosť. Myslím, že vzhľadom na dnešnú dobu som nebol až taký náročný.

Zdroj: archív M.K.

​Marián Kochanský na návšteve doma počas základnej vojenskej služby - Marek mal vtedy dva roky... 

Čo pre vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Dnes pre mňa Vianoce znamenajú kľud a pokoj. Trávim ich s Vlaďkou a dcérkou Veronikou na striedačku u Vlaďkinej mami a sestry v Michalovciach alebo u mojej maminky v Bratislave.

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do vašej rodiny?

Starou Bratislavou sa prejdeme vždy radi. Dodržiavame všetky tie predvianočné a vianočné tradície. Keďže sladkostí nikdy nie je dosť, tak vítame aj Mikuláša a taktiež obsah adventných kalendárov sa rýchlo míňa. Moje dievčatá aj tento rok vlastnoručne vyrobili adventný veniec.

Zdroj: FB M.K.

​Marek Kochanský so svojimi dievčatami Vlaďkou (vľavo) a Veronikou na návšteve Zemianskej kúrie v Chalúpkove...

Ako vyzerá vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy v kuchyni pri príprave nejakých sviatočných jedál či nápojov? 

Varím často a rád, ale do vianočného menu sa nepúšťam, to nechávam na naše maminy. Na stole nesmie chýbať jablko, oblátky s medom, cesnak, hríbová polievka na kyslo a ryba so zemiakovým šalátom.

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? Mávate veniec aj na vchodových dverách domu?

Vianočný stromček máme umelý. Keď som bol dieťa, tak sme doma mávali živý, ale pamätám sa koľko námahy dalo tatkovi osadiť ho do stojana  a preto som sa v dospelosti rozhodol, že budeme preferovať umelý stromček. Zdobíme ho pár dní pred Vianocami a nechávame si ho až do februára.

Zdroj: archív M.K.

​Z tejto fotografie je úplne zrejmé, z ktorej sošky mal Marek väčšiu radosť...

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by by ste odporučili vypočuť si na Štedrý večer čitateľom Bratislavských novín? 

Medzi moje najobľúbenejšie vianočné pesničky patrí jedna jediná, ktorú hrávam so svojou kapelou kochanski už trinásť rokov na každom jednom koncerte. Každý deň budú vraj Vianoce.

Legendárna vianočná pesnička v podaní kapely "kochanski" so speváckou dvojicou Ottom Kollmannom a jeho manželkou Sylviou.

A originálny klip s Mariánom Kochanským a Miroslavom Žbirkom, pri ktorom si prehodili svoje hlasy...

(ars)

ADVENTNÝ ROZHOVOR č.6: Moderátorka Alena Heribanová bude na Vianoce spomínať na svojich strážnych anjelov...

Dnes je druhá adventná nedeľa a nám sa podarilo pozhovárať o Vianociach s televíznou moderátorkou Alenou Heribanovou. Aj keď jej pred niekoľkými dňami zomrel otec a sviatky v ich rodine budú asi o čosi smutnejšie než po iné roky, tak nám rada porozprávala napríklad o tom, ako si pamätá na Štedrý večer v detstve u babičky a prečo ju považuje za svojho strážneho anjela...

Páčil sa vám článok?