ADVENTNÝ ROZHOVOR č.6: Moderátorka Alena Heribanová bude na Vianoce spomínať na svojich strážnych anjelov...

6.12.2020

Zdroj: Archív A.H.

Páčil sa vám článok?

Dnes je druhá adventná nedeľa a nám sa podarilo pozhovárať o Vianociach s televíznou moderátorkou Alenou Heribanovou. Aj keď jej pred niekoľkými dňami zomrel otec a sviatky v ich rodine budú asi o čosi smutnejšie než po iné roky, tak nám rada porozprávala napríklad o tom, ako si pamätá na Štedrý večer v detstve u babičky a prečo ju považuje za svojho strážneho anjela...

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde si ich prežívali a s kým?
Spomínam si na Vianoce môjho detstva, či boli úplne prvé, neviem, ale určite som bola celkom malá, možno trojročná. Vtedy som ich vnímala ako Štedrovečerný sen plný zázrakov, v žiari sviečok, my vyobliekaní, všade poletovali anjeli, možno som tak videla mojich rodičov a starkých... a nádherné ligotavé gule na stromčeku sa mi zdali ako hviezdna obloha na dosah ruky. Boli sme u babičky, spievali koledy, zapaľovali prskavky a všade vládol mier a láska.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj Vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?
Nebola som v tomto typické dieťa. Vyrastala som do piatich rokov u babičky na dedine a keď sme k nej cestovali vlakom na Vianoce z Košíc, kde sme potom bývali, bola som prešťastná, že sa opäť stretneme. Nad ránom nás na zasneženej stanici čakal deduško na bicykli s károu, zobral nám kufre a my sme po celonočnej ceste poskakovali v snehu a tešili sa. Na darčeky som nemyslela. Babička bola, aj je doteraz, pre mňa anjelom strážnym, tou nádhernou dušou presvetlenou slnkom a jednoduchosťou láskavého človeka, ktorý žil v súlade s prírodou. Vtedy som ju vnímala ako milujúceho človeka, ktorý mal pre mňa vždy čas, trpezlivosť, kopec lásky a nekonečnej energie. Radosť z darčekov prišla až neskôr, keď už nebolo toľko lásky...

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?
Kúzlo pre mňa Vianoce dodnes nestratili. Aj dnes ešte píšem s deťmi a vnučkami Ježiškovi, na ktorého som neprestala veriť. Tento rok budeme po dlhých rokoch bez ocka, ktorý nám pred pár dňami odišiel. Verím, že bude u nás duchom spolu s nami, s mojou maminkou, s deťmi a vnučkami.

Zdroj: FB A.H.

Alenu Heribanovú čakajú prvé vianočné sviatky bez jej milovaného ocka Vladimíra Repčíka st., ktorý pred niekoľkými dňami zosnul. Na fotografii pri oslave svojich 94. narodenín je spolu s manželkou Máriou, ktorá bola učiteľkou a za katedrou strávila vyše 50 rokov. 

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do vašej rodiny?
Adventné obdobie je naozaj výnimočným, počas ktorého sa snažíme dodržiavať všetky s ním spojené tradície, teda aj rozdávanie balíčkov od Mikuláša, každú nedeľu zapáliť jednu sviečku na adventnom venci a tí najmenší členovia našej rodinky hľadajú ráno podľa čísel čokoládky v adventných kalendároch. Toto všetko patrí k mojim Vianociam, aj keď nás tento rok pandémie o mnohé ukrátil. Nechodíme na vianočné trhy, ani na koncerty, na ktoré sme sa vždy tešili. Navštevovali sme pravidelne aj charitatívne podujatia, aby sme podporili tých, ktorí nás potrebujú. O to viac sa tento rok stretávame doma pri pečení vianočných sladkostí, pri spoločných obedoch a malých oslavách, keďže mnohí z nás majú meniny a narodeniny v Adventom čase. A veľa z našich minuloročných aktivít riešime online. Často chodíme spolu na prechádzky do lesa a po večeroch do mesta na varené vínko…

Zdroj: FB A.H.

Alena a Jozef Heribanovci pred pár rokmi na vianočných trhoch v susednom Rakúsku. Na snímke sú s mladšou dcérou Barbarou a radosť im robia aj dve vnučky - Emília a Izabela. 

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Hlavnou kuchárkou si Vy alebo niekto iný z rodiny? Pečiete aj vianočné koláče či zákusky a ak áno, tak ktoré sú medzi ich konzumentami najobľúbenejšie?
Vianočné menu sa u nás dedí z generácie na generáciu - vždy ten istý kapor na víne, zemiakový šalát, bohatá kapustnica, ale predovšetkým oblátky s medom a nekonečné priania a vinše, rozprávanie pri stromčeku o tom, čo bolo a ako bude. Tradične si rozkrajujeme jabĺčka, aby sme vedeli či nám bude zdravie slúžiť a dávame pod obrus šupiny z kapra, aby nám šťastie po celý rok prialo.

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? Mávate veniec aj na vchodových dverách domu?
Stromček mávame živý, jeho vôňa je pre mňa jedným zo symbolov Vianoc. Zdobíme ho tesne pred Štedrým dňom, ale tento rok sme urobili výnimku. Už ho máme doma a od Mikuláša si ho postupne zdobíme, najmä keď prídu vnučky, vešajú si naň obľúbené gule a figúrky. A odložíme ho, až keď ihličie opadne - niekedy v polovici januára. Adventný veniec je od prvej nedele na stole. A keďže je naša záhrada za oknami krásna biela, vtáčiky chodia do búdky po jadierka, je to krásny obraz zimy, z ktorého sa ohromne tešíme.

Zdroj: FB A.H.

Alena so staršou dcérou Tamarou Heribanovou - Šimončíkovou, ktorá je dnes úspešnou spisovateľkou a vnučkou Emíliou. 

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by by ste odporučili vypočuť si na Štedrý večer čitateľom Bratislavských novín? 
Vianočné piesne zaznejú iba raz do roka, aby nám pripomenuli všetko krásne, čo k Božiemu narodeniu patrí. Akými by sme mali byť, koľko lásky, priateľstva, tolerancie a trpezlivosti by sme si mali navzájom darovať. Piesňou piesní je Tichá noc, ktorej príbeh je tiež zázračný. V kostole sv. Mikuláša v Oberndorfe, v blízkosti Salzburgu, vraj prehrýzli myši mechy organu. Kaplán Joseph Mohr to zistil 23. decembra a na Štedrý deň mala byť sviatočná polnočná omša, ktorá sa nedala odslúžiť bez hudby. Mohrovi napadlo, že situáciu by mohla zachrániť slávnostná pieseň, ktorá by sa dala zaspievať bez hudobného sprievodu. Kaplán zložil niekoľko vhodných štvorverší, napísať hudbu však nevedel. Našťastie si spomenul na svojho priateľa, učiteľa a organistu Franza Grubera, ktorý k básni skomponoval vhodnú melódiu s dvoma sólovými hlasmi. Tradícia hovorí, že Gruber dojatý textom piesne a jeho posolstvom pokoja a lásky, skomponoval za necelú hodinu nesmrteľnú melódiu, ktorá sa rýchlo rozšírila aj do ďalších miest a obcí v Rakúsku a tiež v iných krajinách. A dokonca jej tóny mu tak trocha zázračne našepkali aj myši v organe, ktoré sa naháňali po klávesoch a nikdy by nemala na Vianoce chýbať.

Ja k nej pridávam ešte pieseň môjho milovaného Johna Lennona
Happy Xmas (War Is Over)
So this is Christmas
And what have you done
Another year over
And a new one just begun
And so this is Christmas
I hope you have fun
The near and the dear one
The old and the young
A very Merry Christmas
And a happy new year
Lets hope its a good one
Without any fear

Tak krásne Vianoce Vám všetkým, veľa lásky a šťastia nech Vám vydrží čo najdlhšie...

​(ars)

Páčil sa vám článok?