ADVENTNÝ ROZHOVOR č.5: Spevák Tomáš Bezdeda sa vôbec netají tým, že Vianoce miluje...

5.12.2020

Zdroj: koláž abn - FB T.B.

Páčil sa vám článok?

Keď sa Tomáš Bezdeda objavil v prvej sérii šou Slovensko hľadá SuperStar, tak bol azda najpopulárnejším spievajúcim tínedžerom na Slovensku. Pred niekoľkými dňami oslávil spevák svoje 35. narodeniny a v piatej časti adventných rozhovorov nám prezradil nielen to, prečo patria Vianoce k jeho najobľúbenejším sviatkom...

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde si ich prežívali a s kým?

Ešte predtým musím povedať, že Vianoce milujem. Tú atmosféru, vôňu, keď sa varí jedlo na Štedrý večer, celkovo tá atmosféra, rozprávky, vŕzgajúci sneh pod nohami. Ako dieťa som sa chodieval sánkovať, robili sme si klzisko pred panelákom, hrávali sme hokej. Ak bola naozaj silná zima, tak sme sa chodili korčuľovať na rybník a domov som prišiel celý vymrznutý, ale šťastný, že som mohol byť s kamarátmi, bratrancami, strýkom, ocinom, bratom a hrať hokej. Vždy sa našla nejaká partia priateľov a rodiny a hokej musel byť. Teraz ako dospelý mám rád aj tie stretnutia kamarátov pri punči, alebo keď už sa každý prestane naháňať a také tie predvianočné stretnutia sú fajn.

Zdroj: archív T.B.

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Veľmi ma potešila nová gitara, ktorá mi prišla z Ameriky, keď som mal 18 rokov. Najskôr som si našiel takú plyšovú, takú srandovnú detskú a trochu som bol smutný a sklamaný, lebo veľmi som chcel gitaru z Ameriky a bol to môj sen. No o pár minút neskôr, keď som objavil vzadu za stromčekom veľmi dobre schovanú  gitaru, tak ma to veľmi dojalo a skoro celú noc som nespal, lebo to pre mňa veľmi veľa znamenalo a bol som naozaj veľmi šťastný. Vo všetkom mali prsty rodičia a strýko žijúci v Kalifornii.

Zdroj: koláž abn - FB T.B.

​Zdá sa, že aj Tomáš Bezdeda tiež patrí medzi tých, ktorí sa radi fotia pri vianočnom stromčeku...

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Vianoce pre mňa znamenajú návrat do detstva, čaro Vianoc nespočíva v počte darčekov, ale tou atmosférou rozprávok, vianočných pesničiek, stretnutie rodinných blízkych a priateľov. Rád si spievam Vianočné skladby. Občas toho má moja rodina už plné zuby, ale keď ich môžem potešiť pár vianočnými skladbami naživo na gitare, pár hláškami z vianočných rozprávok, na ktorých sa smejú. To ma vždy teší a vtedy už všetci v rodine vieme, že Vianoce sú tu.

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

Myslím, že každého poteší nejaká sladkosť, ktorú si nájde v čižme na Mikuláša, to je taký prvý signál, že už je tu december a prichádzajú Vianoce. Aj počas Vianoc sa snažím športovať a tradičný vianočný futbalový zápas na Štedrý deň nesmie chýbať. Otec, ja môj brat a ďalší kamaráti sa stretneme a zahráme si cez obed futbal, potom to doberanie, kto ako hral a vtipné podpichovanie nesmie chýbať. Ako som už spomínal, vôňa vianočného punču v uliciach, vianočných jedál pripravovaných v stánkoch na vianočných trhoch a stretnutie kamarátov. V diaľke počuť jemné vianočné skladby, sneh padajúci z neba, mierny mráz. No kto by nemiloval Vianoce, aj keď v tejto dobe to asi také pestré a živé v uliciach žiaľ nebude.

Zdroj: FB T.B.

​S priateľmi na vianočných trhoch...

Ako vyzerá vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy s prípravou jedál či nápojov? 

Myslím si, že je to taká klasika. Oplátky s medom, smotanovo-hubová polievka, zemiakový šalát a rybie filé sú takým tradičným jedlom aj u nás na Štedrý večer. Musím sa priznať, že doma veľmi nepomáham, za čo sa hanbím a polepším sa. Prispievam aspoň pravidelnými pochvalami ako to skvele vonia a že určite to bude vynikajúco aj chutiť a popritom pozerám rozprávky. Neviem či som to už spomínal, ale milujem rozprávky počas Vianoc. 

Zdroj: koláž abn - FB T.B.

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? Mávate veniec aj na vchodových dverách?

Vianočný stromček máme živý a najviac si ho vždy obľúbi náš kocúr Bruno, ktorý má z neho asi najväčšie Vianoce a musíme ho vďaka nemu vždy dôkladne upevniť. Keďže si ho chcem čo najviac užiť, zdobíme ho asi tak týždeň pred 24. decembrom, občas sa stane, že len pár dní pred Štedrým dňom a asi tak v polovici januára ho dávame preč.

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by ste odporučili vypočuť si na Štedrý večer čitateľom Bratislavských novín?

Najväčším hitom Vianoc je pre mňa toto:

Ale mám rád aj túto verziu známej vianočné skladby:

Na sociálnych sieťach je tento rok veľkým hitom aj nasledujúca melódia:

Ale napríklad aj Paľo Habera má veľmi krásne vianočné pesničky.

ADVENTNÝ ROZHOVOR č. 4: Natália Hatalová je zvedavá, čo jej 1,5-ročná dcéra Viky vyvedie s vianočným stromčekom...

Do nášho seriálu vianočných rozhovorov sme oslovili aj speváčku a muzikálovú herečku Natáliu Olcsváry - Hatalovú, ktorá je momentálne na materskej dovolenke s 20-mesačnou dcérkou. Pre malú Viky to síce budú už druhé Vianoce, ale asi až tento rok si ich bude vedieť aspoň trochu uvedomiť a prvýkrát prejaviť nefalšovanú radosť pri rozbaľovaní darčekov od Ježiška...

​(ars)

Páčil sa vám článok?