ADVENTNÝ ROZHOVOR č. 4: Natália Hatalová je zvedavá, čo jej 1,5-ročná dcéra Viky vyvedie s vianočným stromčekom...

4.12.2020

Zdroj: Archív N.O.H.

Páčil sa vám článok?

Do nášho seriálu vianočných rozhovorov sme oslovili aj speváčku a muzikálovú herečku Natáliu Olcsváry - Hatalovú, ktorá je momentálne na materskej dovolenke s 20-mesačnou dcérkou. Pre malú Viky to síce budú už druhé Vianoce, ale asi až tento rok si ich bude vedieť aspoň trochu uvedomiť a prvýkrát prejaviť nefalšovanú radosť pri rozbaľovaní darčekov od Ježiška...

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde si ich prežívali a s kým?

Väčšinou sme trávili Vianoce na dome u babky a dedka v Rajčanoch kúsok od Topoľčian. Pamätám si na tú atmosféru, prípravy i prítomnosť celej rodiny. Stále som premýšľala, ako to ten Ježiško robí, že stihne dať každému nielen stromček, ale aj darčeky a navyše dokáže obehnúť aj všetkých okolo nás a to v takmer rovnaký čas.

Zdroj: Archív N.H.

​Natália Hatalová trávila Vianoce u starých rodičov spolu so svojím o rok a pol starším bratom Michalom...

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj Vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

Áno, samozrejme. Priala som si špeciálnu edíciu bábiky Barbie. A nakoniec som ju od Ježiška aj dostala. Veľa darčekov si z detstva dnes už nepamätám, ale najviac sa vo mne uchoval ten pocit rodinnej pohody a veľa z tých zvykov a tradícií, ktoré nás od malička učili.

Zdroj: Archív N.H.

​Natália pózuje so svojou mamou a teší sa z vysnívaného darčeku, ktorý si našla pod vianočným stromčekom...

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Vianoce budú pre mňa tento rok iné ako pominulé roky. Súčasťou Vianoc boli pre mňa aj koncerty, vianočné trhy, stretnutie sa s priateľmi. Aktuálne sa to vo väčšej miere zrealizovať nedá. Ale teším sa aj tak. Pre našu Viky sú to jej druhé Vianoce a som veľmi zvedavá, ako to všetko okolo seba bude vnímať. Verím, že aspoň stromček zostane na svojom mieste...

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do vašej rodiny?

Punč tento rok urobí naša rodinná kamarátka, tak to je jedna z nedávnych vianočných tradícií, ktorú chceme zachovať aj tento rok. A chystáme sa doma upiecť aj tzv. štedrák, čo je koláč, ktorý sa v našej rodine pred Vianocami robieva už roky.

Zdroj: Archív N.O.H.

​Na týchto fotografiách z vlaňajších Vianoc mala Viky len čosi vyše polroka. Dnes už chodí, rozpráva a všetko rada presúva, takže na stromček budú musieť jej rodičia Natália a Laci dávať špeciálny pozor...  

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Hlavnou kuchárkou ste vy alebo manžel? Aj trúfate si aj na nejaké zákusky a ak áno, tak nám prezraďte, že ktoré sú u prípadných konzumentov najobľúbenejšie?

Súčasťou menu je vždy naša netradičná exotická polievka, ktorá nám vždy vyjde inak. Ďalej oplátky, rybička, šalát a samozrejme, že aj veľa zákuskov a rôznych sladkostí. Muž je veľmi dobrý kuchár, takže sily v kuchyni máme rozložené. A ten, kto nevarí v kuchyni, tak varí s Viky v jej kuchynke.

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? Mávate aj veniec na vchodových dverách?

Stromček mávame živý. Muž vždy prinesie ten najväčší, aký sa mu podarí objaviť, tak niekedy len dúfam, že sa nedostane až k susedom. Vianočnú výzdobu obľubujeme aj na dverách, takže určite nebude chýbať ani tento rok.

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by ste odporučili vypočuť si na Štedrý večer čitateľom Bratislavských novín?

Milujem vianočné pesničky! Krásne spracovanie, ktoré ma nikdy nesklame, ponúka napríklad kanadský spevák Michael Bublé. Mojou najobľúbenejšou slovenskou piesňou je jednoznačne Každý deň budú vraj Vianoce a zo zahraničných sa mi  veľmi páči All I want for Christmas od Mariah Carey.

A ak by ste si chceli navodiť Vianoce spolu so mnou, pustite si aj moju pieseň s názvom Vianoce. Šťastné a Veselé sviatky prajem všetkým!

ADVENTNÝ ROZHOVOR č.3: Diela Martina Augustína sa často stávajú tými najvzácnejšími vianočnými darčekmi...

Božena Augustínová bola jednou z najznámejších textilných výtvarníčok na Slovensku a určite najmä po nej zdedili bratia Andrej a Martin talent. My sme sa o Vianociach porozprávali s mladším z dvojice - Martinom Augustínom, ktorý mal nedávno výstavu svojich diel v Žiline a keď si až 11 návštevníkov kúpilo jeho obrazy, tak pochopil, že asi sú jeho obrazy vhodným darčekom pod vianočný stromček...

(ars)

Páčil sa vám článok?