ADVENTNÝ ROZHOVOR č.3: Diela Martina Augustína sa často stávajú tými najvzácnejšími vianočnými darčekmi...

3.12.2020

Zdroj: Archív M.A.

Páčil sa vám článok?

Božena Augustínová bola jednou z najznámejších textilných výtvarníčok na Slovensku a určite najmä po nej zdedili bratia Andrej a Martin talent. My sme sa o Vianociach porozprávali s mladším z dvojice - Martinom Augustínom, ktorý mal nedávno výstavu svojich diel v Žiline a keď si až 11 návštevníkov kúpilo jeho obrazy, tak pochopil, že asi sú jeho obrazy vhodným darčekom pod vianočný stromček...

Spomeniete si na svoje prvé Vianoce v detstve, teda aspoň, kde si ich prežívali a s kým?

Spomienka na moje prvé Vianoce sa viaže s čarokrásnou atmosférou, vôňou, očakávaním a vždy v kruhu mojej milovanej rodiny. A som veľmi vďačný rodičom, že túto atmosféru vedeli vždy vyčariť. Dnes si uvedomujem, aké to bolo krásne. Ale nielen v detstve. Vianoce si nesú stále punc výnimočných chvíľ, pozastavenia sa, očakávania, nádeje, lásky a uvedomenie si, že rodina je pre mňa najdôležitejšia. To rodinné puto si nesiem so sebou celým životom.

Zdroj: archív R.Š.

​Bratia Martin a Andrej Augustínovci so svojou mamou Boženou Augustínovou, ktorá zomrela 29. januára 2005 vo veku 66 rokov. 

Deti vnímajú sviatky predovšetkým cez darčeky - dostali ste aj Vy taký, na ktorý ste dodnes nezabudli - buď vás veľmi potešil alebo ste po ňom túžili?

My sme často trávili Vianoce v kaštieli v Moravanoch nad Váhom. Bolo to zariadenie pre umelcov. A bolo rozprávkové. Aj to samotné prostredie dodávalo tajomnú a krásnu atmosféru Vianociam. A dodnes obdivujem mojich rodičov ako vedeli vyčariť to kúzlo Vianoc, keď predsa stromček, výzdobu a hlavne darčeky nosil Ježiško. Pretože som v tento zázrak veril. A môj darček, na ktorý si dodnes spomínam? Bolo to veľké auto, formula. Urobilo ma vtedy veľmi šťastným.

Čo pre Vás znamenajú Vianoce dnes - ako ich vnímate a kde a s kým ich budete tráviť tento rok?

Pre mňa Vianoce majú stále tú istú atmosféru a snáď s pribúdajúcimi rokmi aj veľkú radosť, že sa spolu stretne celá moja rodina. To je pre mňa asi to najkrajšie a to ma najviac poteší. Asi viac ako darček pod stromčekom. A spomienky. Na moju maminu, ktorá už 16 rokov nie je s nami pri stole. Ale máme zapálenú sviečku a spomíname. A je to sladko smutné spomínanie. Zvlášť keď sa už nedá s tak skvelým - slnečným človekom objať. Sme spolu v myšlienkach, a pri vianočnom stole mám pocit, akoby sme si boli bližšie. A tohtoročné Vianoce budeme tráviť tak ako každý rok u môjho otca Jozefa na Palisádach. Už sa veľmi teším.

Zdroj: FB M.A.

Martin bude tráviť tohtoročné Vianoce na Palisádoch u otca Jozefa Augustína (úplne vľavo), ktorý je jedným z najväčších slovenských odborníkov na kávu. 

Ktoré predvianočné tradície neodmysliteľne patria aj do Vašej rodiny?

My sme vždy ctili tradície a vychutnávali si ich každý čarovný okamžik. Tým, že pochádzam zo zmiešanej moravsko-česko-slovenskej rodiny na našom štedrovečernom stole si každý pod tanierom nájde šupinku z kapra, aby sme budúci rok mali peniažky. Otec cesnakom nakreslí na vianočnú oplátku krížik, pridá med a tú si potom podávame, olamujeme a po kúskoch jeme. To je pre nás symbolika rodinného puta. Tiež krájame jabĺčko a veríme vo hviezdičku. Potom prichádza rybacia polievka ako som spomínal mamina bola z Moravy a priniesla tento zvyk. A nasleduje tradičný kapor so zemiakovým šalátom. Moja manželka Daniela priniesla na štedrovečerný stôl hríbovú a slivkovú omáčku. To bolo tradičné jedlo u nich doma. Je to oravská tradícia. Každoročne chodíme s rodinou a aj s priateľmi na bratislavské Vianočné trhy, ale ako vieme situácia tento rok tomu nepraje. Nevadí, verím, že sa z toho skoro dostaneme. Nemyslím si, že tieto ochranné opatrenia narušia to podstatné, čo je na Vianociach dôležité a podstatné, teda zdravie, rodina, pochopenie a nádej.

Zdroj: koláž abn

​Martinovi je ľúto, že sa tento rok nestretne s priateľmi a známymi na tradičných vianočných trhoch...

Ako vyzerá Vaše štedrovečerné a vianočné menu - čo na stole nesmie chýbať? Pomáhate aj vy s prípravou jedál či nápojov? 

Začíname vianočnou oplátkou, potom rybacou polievkou, klasickým kaprom a synovec Adam si dá lososa, lebo ho má rád. Zemiakový šalát pripravuje neter Nikolka vo dvoch variáciách, s majonézou klasický a potom bez majonézy. A dedo Jozef pečie makovníky a orechovníky a moja manželka Daniela varí hríbovú, alebo slivkovú omáčku a dievčatá drobné vianočné koláčiky od výmyslu sveta.

Vianočný stromček mávate živý alebo umelý? Kedy ho zdobíte a dokedy si ho nechávate? Mávate veniec aj na vchodových dverách?

Vianočný stromček máme vždy živý. Zdobia ho bratove a moje deti. A máme ho do Troch kráľov.

Zdroj: Archív M.A.

​Jedno z nádherných výtvarných diel Martina Augustína...

Aké vianočné pesničky patria medzi Vaše obľúbené a ktorú by ste odporučili vypočuť si na Štedrý večer čitateľom Bratislavských novín?

Samozrejme slovenské a české vianočné koledy. Sú krásne. A keď sa najeme potom všetci prídeme k vianočnému stromčeku, pálime sviečky a spievame Tichú noc, svätú noc. No zaľúbil som sa do nádhernej piesne Václava Neckářa Půlnoční. Má krásny text a aj melódiu. Tá vo mne vyvoláva pocit, že Vianoce sa už blížia.

(ars)

Páčil sa vám článok?