Prípad násilného vozičkára: Prečo sa ho policajti snažili zbaviť? Odborník nám odhalil dôvody

16.5.2019
0
Branislava Diďák

Zdroj: Archív B. D.

Páčil sa vám článok?

Príbeh vozíčkara, ktorý sexuálne napadol mladú ženu v Bratislave a potom sa ju pokúsil zraziť, zaujal aj Branislava Diďáka, ktorý pôsobí v iniciatíve Za lepšiu políciu. V polícií pracoval vyše 27 rokov. V roku 2017 na vlastnú žiadosť odišiel a pracuje na reforme policajného zboru. Čo ho najviac na celom prípade pohoršilo a v čom vidí problém?

Prednedávnom Bratislavčanku Zuzanu napadol vozičkár, keď mu chcela pomôcť. Najprv jej násilne tlačil hlavu do svojho rozkroku a keď utekala od neho preč, napadol ju zozadu elektrickým vozíkom. Otrasená zo zážitku volala z domu na 158. Je v poriadku, aby sa jej policajt pýtal, prečo nevolala z miesta činu?

Tu ide o miestnu a vecnú príslušnosť. Patrónka je hranica troch bratislavských okresov - Nové Mesto, Staré Mesto a Karlova Ves. Určenie presnej príslušnosti, aby si nemuseli posielať spis. Potiaľ by to mohlo byť v poriadku, ak by sa to rýchlo vyriešilo. Tortúra s preposielaním poškodenej signalizuje, že ani samotní policajti, ktorí s týmto prípadom prišli následne  do styku, nevedeli, kam to vlastne patrí a začali prípad pinpongovať. A toto je veľmi nepríjemné. Stráca sa samotná podstata prípadu. Pritom by stačilo, aby sa prípadu chopil na začiatku normálny policajt, ktorému ide o šetrenie prípadu, nie o hľadanie riešení, ako sa prípadu dá zbaviť prehodením do iného rajónu.

Nakoniec ju poslali do Dúbravky, potom ju chceli poslať do Karlovej Vsi. Nakoniec skončila na polícii v Starom Meste Západ. Všetkých policajtov najprv zaujímala rajonizácia, kam patrí a nie skutočný problém. Prečo je to tak?

V Policajnom zbore je alfa a omega štatistika. Kde a koľko je trestných činov. Jedným zo spôsobov, ako znižovať kriminalitu, je prehodiť ju z jedného rajóna do druhého...

Policajti jej ako obeti tvrdili, že hlavu do rozkroku jej tlačil podľa rajónu v Starom Meste, ale s vozíkom ju napadol už v rajóne Karlovej Vsi. Nie je čas toto zmeniť? Mnohé obete by takýto prístup polície odradil a vykašľali by sa na útočníkov.

Ako som už povedal, nielen v Bratislave, ale aj v iných väčších mestách je rast trestnej činnosti. Tak sa ho snažia miestne oddelenia vo svojom obvode znižovať aj tým, že oznamovateľa pošlú na iné oddelenie. Aj tak to žiaľ funguje.

Nie je už načase reformovať políciu aj v tomto smere? Žeby skutočne platilo POMÁHAŤ a CHRÁNIŤ?

Áno, tu je potrebná reforma polície ako soľ. Poškodeného (obeť ) nezaujímajú tieto záležitosti z vnútra polície, poškodený chce vypovedať, aby bol útočník čo najskôr vydaný do rúk spravodlivosti, teda aby bol zadržaný a začalo sa vo veci konať.   

Ako sa to dá zmeniť, aby polícia bola skutočne pre ľudí? Napríklad mať viac empatických ľudí na linke prvého kontaktu 158? Alebo by mohla obeť podať trestné oznámenie a spísať celý príbeh na jednom mieste a potom si to policajti sami rozdelia a nemusia tým zaťažovať obeť?

Zmeniť sa to dá jedine reformou samotnej práce polície. Teda tak, aby polícia pracovala zmysluplne, aby samotní policajti neboli neustále vystavení tlaku z tzv. čiarkového systému a aby polícia pracovala pre občanov. Práve preto sa snažíme návrh reformy polície prezentovať verejne, aj medzi politickými stranami. Stretli sme sa aj s názorom, že reforma polície nie je potrebná, že stačí vymeniť len ľudí - jej funkcionárov. To je však zásadné nepochopenie celkovej situácie, aká v súčasnej dobe v polícii panuje. Preto nám veľmi pomôže tlak verejnosti, občanov. Na tento tlak budú reagovať aj samotní politici, keďže občania sú ich voličmi. 

(lb)

VIDEO Exkluzívna spoveď Zuzany, ktorú napadol vozičkár: Čím všetkým si musela prejsť a čo najviac policajtov zaujímalo?!

Bratislavčanku Zuzanu M. v stredu 1.mája okolo siedmej večerna rohu Lamačskej cesty a odbočky na Železnú Studničku (pri obchode Yamaha) požiadal o pomoc vozičkár. Keď mu chcela pomôcť, schmatol ju za hlavu a tlačil si ju do rozkroku. Keď sa mu vytrhla a utekala preč, dostihol ju na chodníku a vrazil do nej s elektrickým vozíkom. Podarilo sa jej ujsť a rozhodla sa, že bude varovať ostatné ženy pred týmto nebezpečným indivíduom. Krátko po celom incidente ho totiž z autobusu zočila, ako opäť stojí na mieste, kde ju požiadal o pomoc. So Zuzanou sme sa osobne stretli. Porozprávala nám, čím všetkým si od incidentu prešla. Posúďte sami, či je toto normálne?!

 

Páčil sa vám článok?