VIDEO: Štefan Harabin podáva ústavnú sťažnosť pre podozrenie z manipulácie prezidentských volieb!

25.3.2019
Štefan Harabin

Zdroj: TASR - Michal Svítok

Páčil sa vám článok?

Prezidentský kandidát Štefan Harabin, ktorý skončil v 1. kole volieb na 3. mieste sa rozhodol podať sťažnosť na Ústavný súd pre podozrenie z manipulácie prezidentských volieb. Sudca Najvyššieho súdu však nechcel konkretizovať dôvody ani zasiahnuť do kampane, ktorá beží pred druhým kolom...

O jeho zámere informoval dnes poobede portál Glob.sk. O dôvodoch podania sťažnosti na prezidentské voľby sa podľa neho chystá Štefan Harabin prehovoriť na sociálnej sieti. Momentálne si ich chce nechať pre seba, pretože by vraj nimi mohol zasiahnuť do volebnej kampane pred druhým kolom a to nechce. "Pracujem na tom. Natočím o tom aj osobité video. Ale samozrejme podávam ústavnú sťažnosť,” potvrdil pre portál Glob.sk Štefan Harabin. “Pokiaľ ide o dôvody, tie budú uvedené v sťažnosti,” povedal exkandidát. Podľa neho ich má hneď niekoľko, na základe ktorých podáva sťažnosť. O manipulácií hovoril aj už krátko po prvom kole volieb na sociálnej sieti, kde vyzýval ľudí, aby mu nahlásili svoje podozrenia.

Na sociálnej sieti Facebook sa dnes podvečer objavilo video potvrdzujúce podanie ústavnej sťažnosti:

Mal by to však urobiť v najbližších hodinách, nakoľko už zajtra uplynie lehoty 10 dní od doby, kedy boli oznámené výsledky prvého kola. Podľa Harabina však zákon nie je ohľadom termínu úplne jednoznačný, pretože v ňom nie je explicitne napísané, že hraničným termínom na podanie sťažnosti je desiaty deň od oznámenia výsledkov prvého kola volieb, ale len od výsledkov volieb. A keďže stále nepoznáme víťaza druhého kola, nepoznáme ani víťaza volieb. Harabin však chce byť chránený a preto podáva sťažnosť teraz a rovnako ju podá aj po druhom kole. Ústavný súd však o tejto sťažnosti tak skoro zrejme nerozhodne. O voľbách totiž musí rozhodovať plénum – teda minimálne sedem sudcov. Súd ich má momentálne iba štyroch. 

(red)

Páčil sa vám článok?