Pod Devínskou kobylou stále vyčíňajú vandali

9.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Už niekoľkokrát v minulosti sme sa my záhradkári na peknom území pod Devínsku Kobylou, časť Veľká Lúka, sťažovali na neustále krádeže, vlámania do chatiek, na poprestrihávané ploty atď. No všetko márne.

Nové a nové formy ničenia majetku sa objavujú pred očami ľudí, ktorí v prírode aktívnou prácou hľadajú relax a osvieženie a nachádzajú len trpkosť, rozhorčenie a zlosť nad nemohúcnosťou miestnych orgánov, zodpovedných za túto oblasť Bratislavy. Niet ochrany majetku, za ktorý sa platia nemalé daňové poplatky za ich vlastníctvo. Len divý porast neobrobených polí, predtým využívaných družstvom, teraz zívajúcich prázdnotou, presviedča, že sme asi veľmi bohatou krajinou,, ktorá necháva zarásť úrodné polia burinou, plevelom a divokými kríkmi, čo je živnou pôdou pre kadejakú háveď a hmyz, ktoré zaplavujú časti obrábaných záhrad, neustále sa plošne zmenšujúcich v pomere k zanedbanej neobrobenej pôde.

Najnovšie aj verejné prostredie, zastávky verejnej dopravy (napr. zastávka autobusov pri Technickom skle) sú cieleným predmetom nepochopiteľného vandalizmu. Odporúčame dopravnej inšpekcii mestskej časti Dúbravka prísť sa pozrieť na tú spúšť polámaných lavičiek na tejto frekventovanej zastávke autobusov, ktorá už od začiatku roka je v dezolátnom stave.

Vrcholom vandalizmu a zlomyseľnosti je úmyselné a opakované poškodzovanie drevenej lávky, ktorú sme si sami vo vlastnej réžii urobili cez potok, aby sme si skrátili o polovicu cestu od svojej záhradky k Technickému sklu, vzdialenému skoro 1,5 - 2 km. Veľmi vážnym dôvodom na zhotovenie provizórnej lávky bola snaha vyhnúť sa chôdzi po frekventovanej ceste bez chodníka pre chodcov, čo je nebezpečné najmä pre starších ľudí. Neustálym, zámerným odpiľovávaním bočného madla nad lávkou sa vlastne znemožňuje prechod cez ňu starším, chorobou postihnutým ľuďom. Komu osoží také zlomyseľné počínanie? Azda vlastníkovi parcely, cez ktorého neobrobené pole je vyšliapaný chodník, ktorý sa dá veľmi ľahko pri obrábaní parcely zlikvidovať?

Ešte sa ponúka iné riešenie zo strany dopravného podniku - dať autobusovú zastávku (aspoň na znamenie) do voľného zatrávneného priestoru blízko vjazdu a výjazdu do podchodu pod traťou do Brna. Vtedy by si ľudia nemuseli vymýšľať, ako si skrátiť dlhú a na jednom úseku dosť nebezpečnú cestu bez chodníka pre chodcov.

Pavol Kalinay, Nové Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?