Exteriérové sedenia na korze budú fungovať inak

10.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo schválilo 27. marca nové znenie všeobecne záväzného nariadenia o pešej zóne, ktoré začne platiť 15. apríla. Zohľadňuje sa v ňom požiadavka mesta na rozšírenie pešej zóny o jej nové časti.

Konkrétne ide o vlani zrekonštruované Župné a Hurbanovo námestie. Magistrát však v tejto časti Bratislavy odmieta rôzne reklamné zariadenia obchodov a prevádzok služieb, ktoré by boli vysunuté von z prevádzok priamo na ulicu.

Poslanci v tomto duchu prehodnotili aj pôvodné všeobecne záväzné nariadenie o pešej zóne. Zakázali umiestňovanie predmetov tvoriacich prekážku v cestnej premávke, maľovať texty či obrazce na chodníky a ulice s výnimkou vodorovného dopravného značenia a tiež umiestňovanie prenosných reklamných, informačno-navigačných a propagačných zariadení mimo exteriérového sedenia. Znamená to, že prevádzkovatelia letných záhradiek musia mať všetko (vzrastlé kvety v kvetináčoch, jedálne lístky, chladničky s nápojmi a pod.) vnútri, v ohradenom priestore, resp. na oplotení sedenia.

Výnimku dostali prevádzky vo dvoroch, ktoré sa nemajú ako zviditeľniť na ulici. V čase, keď sú otvorené, smú mať pri bránach do dvorov prenosné propagačné zariadenia - každé pritom musí byť individuálne posúdené a schválené. Najprijateľnejšie sú tzv. áčka - zariadenia vo formáte A 0, t. j. rozmer 840 x 1188 mm. Každá prevádzka môže mať jeden kus reklamného zariadenia.

V novom nariadení sa zmenil čas vjazdu a výjazdu vozidiel s oprávnením vojsť do pešej zóny. Je umožnený od 6. h (nie od 5. ako doteraz). Letné sedenia sa zriaďujú spravidla 1. apríla a sú otvorené do 15. novembra. Ak to počasie dovolí, môžu sa zriaďovať aj skôr. Doteraz boli povolené len do konca októbra, predĺžil sa teda aj čas ich odstránenia - pred oslavami sv. Martina, keď bývajú hody.

V strede medzi jednotlivými exteriérovými sedeniami musí byť minimálne trojmetrový prejazdný pruh, aby sa sem mohli dostať sanitky, hasiči, resp. policajti. Vlani sa to nerešpektovalo napríklad na Michalskej ulici až natoľko, že tu nemohli bezpečne prechádzať ani pešiaci - neraz obzerajúc si napr. Michalskú vežu vrazili do rôznych propagačných nosičov.

(juh)

Na Michalskej ulici sa pred reštauráciami už objavili prvé letné terasy.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?