S pyrotechnikou veľmi opatrne

13.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Každý rok sa počas silvestrovskej noci lúčime so starým rokom a vítame rok nový. Inak to nebude ani o pár dní, keď sa rozlúčime s rokom 1999 a privítame rok 2000. K vítaniu nového roku neodmysliteľne patrí aj používanie zábavnej pyrotechniky.

Už dávno sú preč časy, keď boli pre verejnosť dostupné len prskavky a tzv. piráti. O to viac si každý na tento deň v predstihu zhotovoval na prilepšenie „špeciality s obsahom síry, mínia či travexu“. O ich účinnosti by najlepšie vedeli rozprávať službukonajúci požiarnici a pracovníci rýchlej záchrannej pomoci, ktorí na Silvestra videli nejeden zhorený byt, automobil či popáleniny alebo amputácie končatín. Dnes je situácia podstatne iná. Ľudia nie sú odkázaní na domácu výrobu petárd.

V obchodnej sieti a na trhoviskách  predávajú desiatky druhov zábavnej pyrotechniky, ktorá je v porovnaní s tou podomácky vyrábanou podstatne bezpečnejšia, no ani ona nie je bezriziková. Pred jej použitím si najprv dôkladne prečítajte návod na použitie a dôsledne dodržujte uvedené pokyny. Dbajte o vlastnú bezpečnosť, ako aj o bezpečnosť osôb v okolí. Nesmerujte a neodhadzujte pyrotechniku do okien alebo priestorov, kde sú ľudia a autá, aby sa tak minimalizovala možnosť vzniku požiaru a predišlo sa úrazom a materiálnym škodám. Je potrebné si uvedomiť, že v okolí každého z nás žijú aj ľudia starší a chorí, ktorým nadmerný hluk prekáža. 

(wl)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie