Dajte si pozor na vreckárov a kabelkárov!

8.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obraciam sa na „otcov“ mesta a na obyvateľov Bratislavy v snahe upozorniť na nebezpečie, ktoré na nás číha hlavne v hromadnej doprave zo strany vreckových a hlavne kabelkových zlodejov. Nie je to síce nič nové, ale nové nie je nič ani v boji proti okrádaniu cestujúcich.

Čerstvý prípad je zo 6. novembra, keď som na Obchodnej ulici v električke číslo 1 videl za 10 sekúnd okradnutie starenky. Pretože v električke nebola tlačenica, vyrobili si ju dvaja počerní mladíci tak, že jeden predstieral podnapitého a plantal sa pred nastupujúcou starenkou, kým druhý ju zozadu tlačil a pritom jej ukradol z kabelky peňaženku s 1000 korunami. Starenka to zistila až pri vystúpení z električky o 4 zastávky neskôr, kým spomínaní vreckári vystúpili hneď po krádeži. Ostali jej len oči pre plač, nechcela ísť na políciu, čo už teraz urobia, nevedela ich popísať a kto by je išiel svedčiť?

Sumár dôležitých faktov: okrádanou skupinou sú ženy a starší muži, pracujú spolu vždy aspoň dvaja - jeden si s nimi neporadí, kradnú väčšinou pri nastupovaní do MHD a snažia sa vytvoriť tlačenicu alebo zmätok na odpútanie pozornosti, často sú zlodejmi mladé ženy, počerná farba kože nie je náhodou, ale pravidlom (to nie je rasisticky motivovaný postreh).

Myslím si, že možnosť pristihnutia páchateľa je veľmi nízka a spoločenská nebezpečnosť veľmi vysoká. Preto by mali kompetentní, hlavne teraz pred blížiacimi sa sviatkami, použiť aj hliadky - provokatérov, pretože ženy majú len jedinú šancu, ako sa brániť - mať poruke kaser, nespustiť kabelku z očí a pri pokuse o krádež jačať, ako to len ony dokážu. Hliadky v civile by mohli dočasne odradiť celú organizovanú skupinu. Ja ich už poznám podľa vizáže, prečo by to nedokázali profesionáli? Pýtam sa teda, páni starostovia mestských častí Bratislavy, záleží vám na bezpečnosti vašich voličov? Ak áno, urobte niečo pre nich.

M. N., Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?