Kto vyčistí špinavý vchod do tunela na Palisádach?

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Magistrát (ne)vie, kto je zodpovedný za dezolátny stav bočného vchodu do bratislavského hradného tunela? Tento vchod ústi v Starom Meste pred obytnými domami Palisády 17. Nachádza sa v dezolátnom stave a posledných najmenej 20 rokov sa o jeho údržbu nikto nestaral.

Schody a podzemný priestor je znečistený, sú tam hlodavce, vráta sú vylámané a okná na nich porozbíjané. V letných mesiacoch sa tu zdržiavajú potulné osoby, ktoré tam zapríčinili požiar podpálením matracov a odpadkov, ktorý museli likvidovať bratislavskí požiarnici. Tento bezprízorný podchod je bežne používaný okoloidúcimi ako WC, čím trpí životné prostredie bytov majúcich okná nad týmto objektom. V poslednom období ho starší žiaci z blízkej základnej školy používajú ako fajčiarsky (drogový) salón.

Nie je zanedbateľná skutočnosť, že bočný vchod sa nachádza na exponovanom mieste v bezprostrednej blízkosti Bratislavského hradu, novej budovy parlamentu a Zámockej ulice budovanej na reprezentačné účely ambasád, bánk, prepychových bytov. Pešo idúci návštevníci si kriticky obzerajú túto hrôzu. A čo na to páni poslanci idúci niekedy pešo (asi náhodou) do parlamentu?

V roku 1997 sme písomne požiadali magistrát o vykonanie nápravy. Pri osobnej obhliadke pracovníci oddelenia cestného hospodárstva nevedeli, do čej správy objekt prináleží. Následne nás odkázali na dopravný podnik, ktorý protokolárne v roku 1984 prevzal hradný tunel do správy. Táto spoločnosť nám oznámila svoju nekompetentnosť vo veci, lebo vraj bočný vchod ako zariadenie CO neprevzali. Ďalšie odporučenie magistrátu znelo, aby sme sa obrátili (akoby to nebola ich povinnosť) na orgány CO bez ich bližšieho špecifikovania. Na ďalšie písomné podanie doručené magistrátu 1. júna 1998 sme odpoveď nedostali.

Jediným výsledkom nášho snaženia bolo, že v jesenných mesiacoch 1997 pracovníci staromestského VEPOS-u vyčistili schody do tunela od odpadkov, buriny, samorastlých kríkov a stromov. Nami žiadané opatrenia (bočný vchod vyčistiť, deratizovať, dezinfikovať a uzavrieť pevnými vrátami) v záujme ochrany životného prostredia okolitých bytov a v záujme reprezentácie hlavného mesta,  neboli splnené. Z uvedeného vyplýva, že bratislavský magistrát skutočne nevie, komu bol objekt odovzdaný do správy a nemá záujem urobiť nápravu.

Magda Magulová, Staré Mesto

Páčil sa vám článok?