Vybúriť sa sprejom na stene nie je hrdinstvo

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nejeden Bratislavčan si určite všimol, že len čo sa niekde objaví čerstvo natretá fasáda domu alebo múr, po pár dňoch sa na nej skvejú sprejové výtvory pouličných „umelcov“. Graffity, ako sa táto forma zábavy nazýva, sa v poslednom čase stáva vážnym problémom, ktorý robí vrásky na čele mnohým starostom a primátorom. Bratislavčanov sme sa preto spýtali, aký majú vzťah k tomuto spôsobu „skrášľovania“ mesta.

Juraj P., robotník: Keby som chytil niektorého z tých výrastkov, čo maľujú po stenách a električkách, asi by som mu ruky dolámal. Veď tie striekanice nemajú hlavu ani pätu, vadí im asi, že tie čerstvo natreté steny sú také čisté. Policajti by s tým mali niečo robiť, veď nie je možné, aby bolo celé mesto počarbané a zatiaľ som nepočul, že by chytili aspoň jedného z tých frajerov.

Adela K., kaderníčka: My už sme mali skúsenosť s takýmito umelcami, keď nám niekto postriekal fasádu domu. Keby to bolo aspoň pekné, ale väčšinou sú to len čmáranice alebo oplzlé nápisy.

Anton G., študent: Myslím si, že treba rozlíšiť medzi tými, ktorí robia dobré graffity a tými, ktorí iba z dlhej chvíle niekde niečo načmárajú na stenu. Pokiaľ by sa realizovali na vyhradených plochách, je to v poriadku, ale pokresliť čistú stenu alebo električku, to je nezmyselné.

Júlia D., asistentka: To čmáranie po čerstvo natretých stenách mi pripadá ako pomsta za pubertu. Vybúriť sa sprejom na bielej ploche, to nie je hrdinstvo, ako si títo puberťáci myslia, ale úbohosť a liečenie si vlastných komplexov. Smutné je, že aj keď títo ľudia z toho raz vyrastú, nahradia ich ďalší. Mesto alebo polícia by s tým rozhodne mali začať niečo robiť.

(vel)
ČO HOVORÍ ULICA

Páčil sa vám článok?