Na Silvestra má byť bezpečne a príjemne

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po rozpačitých silvestrovských nociach v posledných rokoch, keď sa bratislavské námestia stali arénou súperiacich politických strán a ich priaznivcov, je jednou z kľúčových otázok zabezpečenie verejného poriadku a bezchybnej organizácie osláv príchodu roku 2000. Organizátor programu v historickom jadre - Miestny úrad Staré Mesto - počíta s návštevou niekoľko desaťtisíc ľudí počas silvestrovskej noci a prvých hodín roku 2000.

„Slušní a normálni občania však po minuloročných skúsenostiach prídu iba vtedy, ak im dokážeme zaručiť bezpečnosť a príjemnú atmosféru,“ povedal starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský. Mestská časť chce preto kontrolovať vstup účastníkov osláv do historického centra na viacerých miestach. Do úvahy prichádzajú prirodzené vstupy do pešej zóny nad Michalskou bránou, z Hviezdoslavovho námestia na Strakovu ulicu a Rybársku bránu, z Kamenného námestia na Laurinskú ulicu a z Primaciálneho námestia.

Podľa A. Ďurkovského kontroly sa zamerajú na zábavnú pyrotechniku a alkohol v sklenených fľašiach. „Chceme ľudí vyzvať v dostatočnom predstihu, aby s týmito predmetmi na Silvestra do mesta nechodili. Zábavnú pyrotechniku im vynahradíme atraktívnou laserovou show a dvadsaťminútovým ohňostrojom. Tradičné silvestrovské nápoje zase poskytneme v občerstvovacích stánkoch za rozumné ceny v plastikových pohárikoch, ktoré nikoho nezrania.“

Hoci do konca roka zostáva ešte sto dní, minulý týždeň starosta zvolal prvú poradu s predstaviteľmi bezpečnostných zložiek v meste ohľadom organizácie verejného poriadku počas silvestrovskej noci. Detailnejší projekt bezpečnosti bude spracovaný do 15. októbra. Jeho súčasťou bude aj organizácia zdravotníckej pomoci, požiarnej ochrany a dopravného režimu v centre Bratislavy.

Ako je známe, mestská časť Staré Mesto pripravuje oslavy príchodu roku 200 v centre Bratislavy. Súčasťou osláv má byť laserový orloj na Hlavnom námestí, silvestrovská party v troch žánrových zónach v historickom jadre a verejné klzisko na Hviezdoslavovom námestí. Na programe sa finančne podieľa rad sponzorov najmä zo súkromného sektora. 

(miv)

Páčil sa vám článok?