Dajte si pozor, zlodeji striehnu na novú obeť!

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Čitateľ, ktorý nás požiadal o zachovanie anonymity, nám poskytol zaujímavý postreh, v ktorom odhaľuje technológiu krádeží vekslákov. Z listu vyberáme:

„Člen organizovanej zlodejskej skupiny pristúpi k zákazníkovi zmenárenskej služby v rade pred zmenárňou v OD TESCO. Potichu ponúkne rýchlejšiu a výhodnejšiu výmenu zahraničnej valuty za Sk, vypočíta sumu a oznámi, že si ide po peniaze. Po chvíľke čakania pristúpi iný člen skupiny, že ide s peniazmi na výmenu. Aby to nebolo pred zmenárňou, odvedie „obeť“ do vnútra TESCO - najprv do pizzerie a tam ďalej až k vchodom k WC.

Tu vytiahne akože  napríklad 16 000 korún, dá mu peniaze do rúk, aby si ich prepočítal. Chýba však 200 korún, preto ich prepočíta druhý vekslák, ktorí k občanovi pristúpil pri zmenárni, s poznámkou, aby ste sa nebáli, pretože valuty stále ešte neodovzdal. Potom aj on konštatuje, že je treba chýbajúcich 200 korún dodať. Horko-ťažko vyloví z vrecka chýbajúce peniaze - dá „zákazníkovi“ do rúk celú sumu a zoberie si valuty. Vtom príde statný - zrejme šéf skupiny - a hlasno na oboch zahuláka, že čo to tam robia, že čachrujú s drogami. Na to dostane vekslák od neho pohlavok. Ten schmatne valuty a hoci mal občan v rukách aj koruny, všetky alebo podstatnú časť mu vytrhne z ruky a tiež zmizne. Na to sa statný muž predstaví ako vedúci zmenárne a upozorní občana, že ho vekslák určite okradol. Ten sa pozrie do hrste - a skutočne ostalo mu len napríklad 3000 korún. „Ochranca“ sa ponúkne, že zariadi, aby mu peniaze vrátili. Len mu treba dať zvyšok peňazí a počkať 10 minút v pizzerii. Pochopiteľne, že čakanie je zbytočné,“ uvádza sa v liste, ktorý nám poslal čitateľ z Karlovej Vsi. Odporúča všetkým, aby z opakovaných zlodejstiev vekslákov na uliciach poučili na príklade tých, ktorí už boli poškodení.

(stn)

Páčil sa vám článok?